Plus

Italiaans Bergamo verandert in spookstad: elk half uur een begrafenis

Doodskisten met overleden coronapatiënten. Beeld EPA
Doodskisten met overleden coronapatiënten.Beeld EPA

Het coronavirus verandert het zwaar getroffen Bergamo in een spookstad. In de straten klinken slechts de sirenes van ambulances en klokken van de kerk. De Noord-Italiaanse stad kan zelfs zijn eigen doden geen laatste rustplaats meer gunnen.

Tonny van der Mee

Josée van Wezel (56) werd woensdagmorgen thuis in Bergamo wakker met een ijzingwekkende foto die haar schoondochter maakte. Een colonne legertrucks rijdt door de donkere, uitgestorven straten van de Noord-Italiaanse stad. Ze vervoeren tientallen lijkkisten met overleden coronapatiënten naar andere provincies, omdat lokale uitvaartondernemers de stroom doden niet aankunnen. “Het is afschuwelijk en onwerkelijk,” zegt Van Wezel. “Een nachtmerrie waar we niet uit komen.”

De Nederlandse advocate woont al sinds 1986 in Bergamo. De stad ligt in de provincie Lombardije, het epicentrum van de corona-pandemie in Italië. Woensdag steeg het aantal doden door het virus in Italië in 24 uur tijd met 475 naar bijna 3000. Zo’n 300 daarvan overleden in de regio Lombardije. Het aantal slachtoffers kan hoger liggen, omdat veel mensen overlijden zonder dat ze op het virus getest zijn.

Mortuaria zitten overvol, crematoria draaien overuren. In een crematorium zijn de banken zelfs verwijderd om ruimte te maken voor kisten. “Voor het kerkhof stond een file van lijkwagens. Elk half uur was er een begrafenis,” zegt Van Wezel.

Begraafplaats in Bergamo. Beeld AFP
Begraafplaats in Bergamo.Beeld AFP

Antonio Ricciardi, de grootste lokale uitvaartondernemer, heeft deze maand al 600 uitvaarten gehad. In een ‘normale’ maand zijn dat er gemiddeld 120, zegt hij in de Brits krant The Guardian. “In iets meer dan twee weken is een hele generatie overleden. Omdat veel van onze medewerkers ook ziek zijn, hebben we niet genoeg mensen om lichamen te vervoeren.”

Vijftien legertrucks en vijftig militairen zijn ingezet om de begraafplaatsen en crematoria in de stad te ontlasten. Als de overledenen elders zijn gecremeerd, wordt de as teruggebracht naar Bergamo.

Stilte en rouw

Op de balkons staan geen mensen die elkaar vrolijk zingend een hart onder de riem steken. In Bergamo past slechts stilte en rouw. “De sirenes van de ambulances die de rust die hier nu heerst regelmatig onderbreken, brengen mij harteloos terug bij de afgrijselijke werkelijkheid van dit moment.”

Van Wezel vertelt over haar nicht, een cardiologe, die vanwege haar werk geen contact met haar man en drie kinderen thuis mag hebben. Elke dag komt ze even een minuutje langs. Dan staat ze op straat en zwaait naar haar kinderen op het balkon, voordat ze weer terugkeert naar het ziekenhuis ‘om de doden te tellen en de levende zieken te behandelen’.

Bedrijven en scholen blijven ook na 3 april dicht, zo heeft de regering aangekondigd. Voor hoe lang is niet bekend. Sportminister Vincenzo Spadafora zei tegen de zender RAI dat mogelijk een verbod komt op alle buitenactiviteiten, zoals joggen. “Als de oproep om thuis te blijven niet wordt opgevolgd, zullen we gedwongen worden een totaalverbod op te leggen.”

Bergamo is uitgestorven. Beeld AP
Bergamo is uitgestorven.Beeld AP

Zelfs zit Van Wezel sinds 8 maart binnen. Wie buiten komt zonder goede reden, wordt gezien als een misdadiger. “Mensen worden agressiever,” merkt ze. “Als iedereen netjes binnen blijft, krijgen we het coronavirus eerder onder controle en loopt dit toch al zo lange huisarrest eerder af.”

Aantal besmettingen daalt niet

Attilio Fontana, gouverneur van Lombardije, waarschuwt dat artsen en verpleegkundigen aan hun grens zitten. “Ik maak me zorgen dat ze fysiek en psychisch bezwijken. Dat zou echt een ramp zijn. Het aantal besmettingen daalt helaas niet. Binnenkort zijn we niet meer in staat zieken te behandelen.” Fontana roept de hulp in van gepensioneerde artsen en verpleegkundigen.

Er is een tekort aan doodskisten, maar ook aan beademingsapparatuur en bedden op de intensive care. De bouw van een noodziekenhuis in Bergamo is stilgelegd. Zogenaamd omdat er te weinig personeel is. Sceptici denken dat Lombardije de geldkraan heeft dichtgedraaid voor de financiering van een nieuw ziekenhuis in Milaan, waar prominenten kunnen worden behandeld.

“Ik weet niet waar het eindigt,” zegt Van Wezel. “Er gebeuren gelukkig ook veel goede dingen. Er zijn inzamelingsacties, kinderen maken tekeningen met een regenboog en de tekst ‘alles goed zal komen’. Het sterke gevoel van saamhorigheid is fantastisch. De inwoners van Bergamo zijn doorzetters. Ze willen er weer bovenop komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden