PlusNieuws

Italiaan kiest puur voor Giorgia Meloni

Het rechtse blok onder leiding van Giorgia Meloni (45) heeft de Italiaanse verkiezingen op zijn naam geschreven. Fratelli d’Italia, de partij van Meloni, wordt met ruim 26 procent van de stemmen de grootste. De Vijfsterrenbeweging verloor stevig, maar niet zoveel als verwacht.

Het Parool
Giorgia Meloni. Beeld AP
Giorgia Meloni.Beeld AP

Op de kaart van onderzoeksbureau YouTrend is Italië in tweeën gedeeld: de onderste helft is geel en de bovenste helft donkerblauw, met een rood bloedend hart ter hoogte van Bologna. De pijn is voelbaar als Debora Serracchiani, de nummer 2 van de centrumlinkse Partito Democratico, zegt dat het ‘een trieste dag’ is voor Italië. Haar partij is de grote verliezer van deze verkiezingen, grotendeels door de warrige coalitiestrategie van partijleider Enrico Letta.

De breuk met zowel het centrumblok Azione/Italia Viva en met de Vijfsterrenbeweging werd de Partito Democratico fataal. Zelfs in het traditioneel linkse Toscane is Fratelli d’Italia nu de grootste partij, alleen bastion Bologna is nog rood. Letta heeft inmiddels zijn vertrek aangekondigd.

De steun van de Vijfsterrenbeweging had het kwakkelende links goed kunnen gebruiken. Door een intensieve verkiezingscampagne van voormalig premier Giuseppe Conte veroverde de partij het hele zuiden van ItaIië. In totaal haalde de partij 15,5 procent van de stemmen; meer dan van tevoren mogelijk werd gehouden, maar veel minder dan bij de landelijke verkiezingen van vier jaar geleden. In 2018 stemde ruim 32 procent van de Italianen op de Vijfsterrenbeweging.

Bijstand als troefkaart

De troefkaart van het Reddito di Cittadinanza, de bijstandsuitkering die Giorgia Meloni zo snel mogelijk wil afschaffen, heeft goed gewerkt voor de Vijfsterrenbeweging. In het zuiden zijn veel mensen afhankelijk van die uitkering, alleen al in de stad Napels ruim 400.000 mensen. De kaart van YouTrend is dan ook vanaf Napels naar beneden helemaal geel.

Het, blauwe, rechts-nationalistische Fratelli d’Italia heeft Italië grotendeels overgenomen. De partij van Meloni is geëxplodeerd, bij de verkiezingen van 2018 haalde de partij iets meer dan 4 procent van de stemmen, nu is dat percentage verzesvoudigd. Is Italië in de laatste vier jaar nou zoveel rechtser geworden? Nee, niet echt. In 2018 haalde dezelfde coalitie 37 procent van de stemmen, deze keer 44 procent.

Behalve wat stemmen van de Vijfsterrenbeweging en in mindere mate van de centrumlinkse Partito Democratico heeft Fratelli d’Italia vooral stemmers afgesnoept van haar eigen coalitiegenoten. De Lega van Matteo Salvini is gehalveerd in vergelijking met de vorige verkiezingen, van 17,35 naar 8,9 procent, en ook Silvio Berlusconi’s Forza Italia heeft fors ingeleverd, van 14 naar 8,3 procent.

Vooral opvallend is de grote winst van Fratelli d’Italia in de regio’s Lombardije en Veneto, traditioneel bastions van de Lega. De ondernemers in het gebied hebben blijkbaar meer vertrouwen in de fiscale politiek van Meloni dan in Salvini. Dit echec zet Salvini’s positie binnen de Lega nog verder onder druk.

Beter niet regeren

Regeren is niet goed voor je consensus, zo blijkt. In de afgelopen vier jaar en drie regeringen raakte de Vijfsterrenbeweging de helft van de kiezers kwijt die ze in de jaren als oppositiepartij hadden verzameld. En ook de PD heeft het regeren met de Vijfsterrenbeweging en als onderdeel van de regering Draghi, weinig goeds gebracht.

Fratelli d’Italia zat de afgelopen vier jaar consequent in de oppositie en zal nu gaan regeren. Een absolute meerderheid in zowel Kamer als Senaat zou dat makkelijk moeten maken, maar de vraag is of Meloni de coalitie bij elkaar kan houden. Salvini zal proberen zijn gedeukte imago op te poetsen en Berlusconi heeft al geroepen dat zijn partij onmisbaar is.

Gezien de internationale ervaring en contacten van Forza Italia heeft de oude vos niet helemaal ongelijk. Pogingen tot profilering liggen dus op de loer. Grote kwesties liggen in Italië te wachten: de besteding geld van het coronafonds, de energiecrisis en de toenemende armoede. Meloni krijgt een zware klus. Maar, zoals ze zelf zondagnacht in haar overwinningsspeech al zei: “Dit is het startpunt.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden