Israëlische politiek ruziet ook tijdens coronacrisis door

In Israël leidt zelfs het coronavirus niet tot samenwerking. De grootste partijen van het land, Likoed en Blauw-Wit, bevechten elkaar nu om de voorzitters-hamer van het parlement.

David van Unen
In Jeruzalem werd maandag gedemonstreerd tegen de regering. Beeld Amir Levy/Getty Images
In Jeruzalem werd maandag gedemonstreerd tegen de regering.Beeld Amir Levy/Getty Images

In Israël was na drie verkiezingen binnen het tijdsbestek van een jaar een regering dit weekend dichterbij dan ooit. Benny Gantz van oppositieleider Blauw-Wit ging akkoord met de vorming van een regering van nationale eenheid.

Daarin zou hij plaats nemen naast Benjamin Netanyahu, de premier met wie hij al verkiezingen nek aan nek gaat, maar met wie hij steeds absoluut niet wilde samenwerken omdat hem een meervoudig corruptieproces boven het hoofd hangt. De eenheidsregering is daarom bij nader inzien toch van tafel, zo schreef Gantz dinsdag op zijn persoonlijke Facebookpagina.

In plaats daarvan zouden Gantz en Blauw-Wit nu werken aan een plan waarin Netanyahu nog zeker zes maanden doorregeert. De focus is verlegd naar het voorzitterschap van de Knesset, het parlement. Gantz: “Eerst moeten we onze democratie weer op de rit krijgen. Het mag niet zo zijn dat door de coronacrisis de democratie wordt vertrapt.”

Samenscholingsverbod

Blauw-Wit wil proberen om via het voorzitterschap van de Knesset meer controle naar zich toe te trekken. De Israëlische opperrechter Esther Hayut heeft namelijk Knessetvoorzitter Yuli Edelstein (van Likoed, de partij van Netanyahu) gevraagd om uiterlijk woensdagavond een stemming te houden over zijn positie – een uitspraak die overigens niet bindend is.

Hayut doet dat nadat Edelstein vorige week het huidige parlement had ontbonden. Hij deed dat onder het mom van het samenscholingsverbod dat is ingesteld vanwege corona. Die situatie vraagt ook om een nieuwe voorzitter, aldus het hooggerechtshof.

Edelstein weigert tot nu toe. Hij zegt dat hij zich door het Israëlisch hooggerechtshof gedwongen voelt zijn post te verlaten. Daaraan meewerken zou het imago van het hof, de rechtstaat en de Israëlische samenleving volgens hem beschadigen.

Als de stemming woensdagavond gehouden wordt zal ­Likoed het voorzitterschap in de Knesset verliezen. Blauw-Wit wil dan een kandidaat naar ­voren schuiven, parlementariër Meir Cohen. Die kan rekenen op steun uit Arabische hoek en trekt dan hoe dan ook aan het langste eind.

Minister van Toerisme Yariv Levin beschuldigt het hof ervan de scheiding der machten te verwaarlozen en anarchie te stichten in Israël. Minister van Justitie Amir Ohana adviseerde de parlementsvoorzitter geen gehoor te geven aan de oproep van het hof.

Edelsteins deadline verloopt woensdag om 21.00 uur. Niet meewerken betekent volgens opperrechter Hayut een ‘ondermijning van het demo­cratische proces’. “De Knesset is geen cheerleader van de regering, maar soeverein.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden