'Brandballonnen'

Israël voert eerste luchtaanval op Gaza uit sinds wapenstilstand

Israël heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een luchtaanval uitgevoerd op de Gazastrook. Het Israëlische leger bevestigde de aanval, nadat Hamas had beweerd dat een vliegtuig een Palestijns trainingskamp had aangevallen.

Tom Kieft
De luchtaanval vond plaats in de vroege ochtenduren. Beeld AFP
De luchtaanval vond plaats in de vroege ochtenduren.Beeld AFP

De wapenstilstand tussen Hamas en Israël dreigt van korte duur te zijn geweest. Een maand nadat de strijdende kampen een elf dagen durend, bloedig conflict onder internationale druk hadden gestaakt, raasden vannacht weer Israëlische projectielen neer op de Gazastrook. De luchtaanval zou een reactie zijn op de ‘brandballonnen’ die gisteren vanuit de Gazastrook richting Israël werden opgelaten.

Israël zegt militaire doelen van Hamas te hebben bestookt in de Gazastrook. Palestijnse nieuwsmedia melden dat ik elk geval een van de luchtaanvallen ook een burgerdoel heeft geraakt, maar er is vooralsnog niet bekend of er ook mensen gewond zijn geraakt bij de bestoking.

Het heroplaaien van het geweld geldt als de eerste echte test van Israëls nieuwe, drie dagen oude regering onder leiding van de ultrarechtse premier Neftali Bennett. Het begon met de goedkeuring van de Israëlische regering aan extreem-rechtse, orthodox-joden om hun jaarlijkse vlaggenmars te lopen door Palestijnse wijken in Jeruzalem. Die vlaggentocht wordt gezien als een provocatie door Palestijnen en de Arabische en linkse partijen in de nieuwe coalitie drongen er bij de premier op aan die niet door te laten gaan.

In Jeruzalem ging het er ook hard aan toe tijdens de mars. De Israëlische politie vuurde volgens The Guardian rubberen kogels af op Palestijnen die protesteerden tegen de nationalistische vlaggentocht.

Of de jongste escalatie weer uitmondt in een oorlog van de schaal van vorige maand, moet nog blijken. De Gazastrook ligt nog in puin van die gewelddadigheden, waarbij zeker 250 Palestijnen en 13 Israëli gedood werden. Bij die aanvallen richtte Israël zich naar eigen zeggen voornamelijk op militaire infrastructuur van Hamas, maar volgens de Verenigde Naties zijn in de dichtbevolkte Gazastrook ook meer dan 16.000 huizen beschadigd.

De schade van die vorige oorlog is volgens sommige analisten de reden dat Hamas dit keer de aanval niet opende met een spervuur aan raketten. De brandballonnen die Hamas nu gebruikte richten doorgaans minder schade aan dan raketten, maar hebben in het verleden wel eens grote landbouwvelden en huizen tot as gereduceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden