Plus

Israël lijkt op de zoveelste verkiezingen af te stevenen

Het is de politieke partijen in Israël opnieuw niet gelukt een regering te vormen. Het mandaat dat oppositieleider Benny Gantz had gekregen voor het vormen van een kabinet met premier Benjamin Netanyahu is deze week zonder resultaat verlopen.

Benjamin Netanyahu. Beeld Shutterstock
Benjamin Netanyahu.Beeld Shutterstock

Even leek het er eind vorige maand op dat Israël na een maandenlange politieke impasse en drie verkiezingen achter elkaar dan eindelijk een nieuwe regering zou krijgen. Onder druk van het oprukkende coronavirus besloot oppositieleider Gantz toch met premier Netanyahu te onderhandelen. Zonder resultaat naar nu blijkt.

Het is het zoveelste hoofdstuk in een zich voortslepende politieke tweestrijd tussen het centrum-rechtse Likud van premier Netanyahu en het centrum-linkse Blauw-Wit van de oud-generaal Gantz. Eind vorige maand kwamen de twee partijen overeen dat Netanyahu de eerste achttien maanden premier zou blijven, en in oktober 2021 zijn ambt zou overdragen aan Gantz. Maar de aartsrivalen verschilden nog altijd op tal van terreinen van mening. Bijvoorbeeld over de vraag of Likud, de partij van de van fraude en corruptie verdachte premier Netanyahu, mag meebeslissen bij de benoeming van rechters.

Nu de deadline van Gantz is verlopen, heeft president Reuven Ritlin het mandaat voor het vormen van een regering overgedragen aan de Knesset, het Israëlische parlement. Elk parlementslid dat een meerderheid achter zich weet te krijgen, mag proberen binnen 21 dagen alsnog een regering te vormen.

In de praktijk zal het erop neerkomen dat Gantz en Netanyahu de komende drie weken zullen proberen alsnog een akkoord te sluiten. Lukt dat niet, dan wordt op 7 mei het parlement ontbonden en zullen de Israëliërs voor de vierde keer in iets meer dan een jaar de gang naar de stembus maken. Dat zou goed kunnen uitpakken voor Netanyahu, die net als veel andere regeringsleiders, zijn populariteit sinds het begin van de coronacrisis flink zag stijgen in de peilingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden