Nieuws

Israël krijgt regering zonder Netanyahu

Het tijdperk van premier Netanyahu is vooralsnog ten einde. Het Israëlische parlement gaf zondagavond het vertrouwen aan een regering zonder rol voor de rechtse politicus en zijn Likud-partij. In Tel Aviv vierden duizenden mensen het vertrek van ‘King Bibi’.

ANP
De rechtse nationalist Naftali Bennett gaat het land nu twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president. Beeld EPA
De rechtse nationalist Naftali Bennett gaat het land nu twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president.Beeld EPA

De nieuwe anti-Netanyahu-coalitie telt acht partijen die samen 61 van de 120 zetels hebben in de Knesset, zoals het parlement heet. De rechtse nationalist Naftali Bennett gaat het land nu twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president.

De 71-jarige Netanyahu en zijn medestanders hadden nog geprobeerd het monsterverbond van volstrekt uiteenlopende politieke richtingen te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken. Dat bleek tevergeefs.

Twaalf jaar premier

Tijdens het debat voor de stemming toonde Netanyahu zich ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht is. De politicus die aan één stuk twaalf jaar premier was, verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden. In 2009 had hij al een comeback gemaakt nadat hij van 1996 tot 1999 minister-president was geweest. Netanyahu blijft de Likud-partij leiden en is daarmee oppositieleider.

De partijen van het nieuwe regeringsblok zijn vooral verenigd in hun weerstand tegen Netanyahu, die voor corruptie wordt vervolgd. Het gaat om drie rechtse, twee linkse, twee centrumpartijen en een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s.

Felicitaties

President van de Verenigde Staten Joe Biden feliciteerde Bennet, Lapid en de andere leden van het nieuwe kabinet. Hij zei in een verklaring ernaar uit te kijken om met de nieuwe premier de relatie tussen beide landen te versterken. “Israël heeft geen betere vriend dan de Verenigde Staten. Mijn regering is volledig toegewijd om met de nieuwe Israëlische regering te werken aan veiligheid, stabiliteit en vrede voor Israëli’s, Palestijnen en mensen in de bredere regio.”

Felicitaties waren er ook van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. “Duitsland en Israël zijn verbonden door een unieke vriendschap die we verder willen verdiepen”, zegt ze in een verklaring. “Duitsland zal zich met al zijn kracht voor de veiligheid van Israël en vrede in het Midden-Oosten inzetten.” Voorzitter Charles Michel van de Europese Raad zei op Twitter ernaar uit te kijken “het samenwerkingsverband tussen Israël en de Europese Unie te versterken met het oog op gemeenschappelijke welvaart en voortdurende regionale vrede en stabiliteit.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden