Plus

Israël heeft na 12 jaar een regering zonder Netanyahu als premier

Tom Kieft

Israël heeft een nieuwe regering, zónder Benjamin Netanyahu. Maar voor de onwaarschijnlijke coalitie van acht zeer uiteenlopende partijen komt het moeilijkste deel nog: het volhouden.

Tel Aviv vierde zondag uitbundig de vorming van 
een nieuwe Israëlische regering. Beeld AFP
Tel Aviv vierde zondag uitbundig de vorming van een nieuwe Israëlische regering.Beeld AFP

De 71-jarige Netanyahu en zijn medestanders hadden nog geprobeerd het monsterverbond van volstrekt uiteenlopende politieke richtingen te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken. Het bleek tevergeefs.

Met de kleinst mogelijke meerderheid van 61 van de 120 zetels in de Knesset, stemde het Israëlische parlement gisteravond voor het de nieuwe regering, zonder de rechtse Likoedpartij van Netanyahu, die 12 jaar achtereen aan het roer heeft gestaan van het land.

Verenigd tegen Netanyahu

Hij wordt de komende twee jaar als premier opgevolgd door de 49-jarige Naftali Bennett, leider van het rechtse Yamina. Na Bennett treedt zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, in 2023 aan als minister-president. Hij wordt eerst minister van Buitenlandse Zaken.

Het moeilijkste deel komt nu pas voor de nieuwe regering. De acht partijen die samen gaan regeren, zijn vooral verenigd in hun weerstand tegen Netanyahu, die voor corruptie wordt vervolgd. Verder konden de partijen haast niet verder van elkaar af staan: drie rechtse, twee linkse, twee centrumpartijen en een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s.

Algemeen akkoord

Uit voorzorg is gekozen voor een vrij algemeen coalitieakkoord, zodat alle partijen zich erin kunnen vinden en de kans wordt geminimaliseerd dat de regering vroegtijdig klapt.

De eerste grote hindernis wordt het opstellen van de begroting. Die moet binnen honderd dagen na het aantreden van de nieuwe regering klaar zijn. Lukt dat niet, dan valt de regering. Ook als het de regering wél lukt staande te blijven, is het ook nog zeer de vraag of een coalitie die zo verdeeld is iets voor elkaar zal krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden