‘Israël en Palestijnen sluiten nieuwe wapenstilstand’

Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn het eens geworden over een vernieuwde wapenstilstand. Dat melden zowel Israëlische als Gazaanse media.

David van Unen
Een gemaskerde Palestijn laat een aantal ballonnen met brandgevaarlijke materialen op.  Beeld Said Khatib/AFP
Een gemaskerde Palestijn laat een aantal ballonnen met brandgevaarlijke materialen op.Beeld Said Khatib/AFP

In het nieuwe bestand is volgens dagblad Haaretz vastgelegd dat Israël weer benzine naar een energiecentrale in Gaza stuurt, en de vissers in het dichtbevolkte gebied weer hun werk laat doen. Twee weken geleden was de viszone door Israël gesloten en had het leger zestig Palestijnse vissersboten in beslag genomen.

De belangrijkste belofte die Hamas heeft gedaan, is dat de beweging erop toeziet dat er een einde komt aan het geweld aan de grens. Vrijdagmiddag wordt daar zoals iedere week geprotesteerd, en Hamas zegt er voor te zullen zorgen dat dat op geweldloze wijze gebeurt. “De sancties worden opnieuw ingesteld als Hamas zich niet aan deze nieuwe afspraken houdt,” zegt een bron tegen Haaretz.

Vissen

Israël had vissen vanuit Gaza onmogelijk gemaakt uit boosheid om de regen van ontvlambare ballonnen, die bij tijd en wijle vanuit de strook opgelaten werden en in Israël landden. Die zorgen regelmatig voor branden in struiken en op velden.

De wapenstilstand, die beide partijen nog niet formeel gecommuniceerd hebben, is er volgens Haaretz gekomen met behulp van bemiddeling door de Verenigde Naties, buurland Egypte en het oliestaatje Qatar. Zij lijken dus te slagen in iets dat de Verenigde Staten niet gelukt is.

Jared Kushner, adviseur en schoonzoon van president Donald Trump, presenteerde deze week in Bahrein zijn ‘vredesplan' voor het decennia oude conflict tussen Israël en de Palestijnen. De belofte van 44 miljard euro aan investeringen ten spijt, werd die bijeenkomst geboycot door de Palestijnse autoriteiten. Kushner en de regering-Trump zijn in hun ogen te opzichtig verstrengeld met de Israëlische regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden