Israël en Hamas akkoord met staakt-het-vuren in Gazastrook

Het Israëlische kabinet heeft ingestemd met een staakt-het-vuren met Hamas. Dat bevestigt het kabinet nadat lokale media het al iets eerder meldden. Het verdrag zou volgen na tien dagen van beschietingen en bombardementen over en weer, waarbij meer dan 200 doden en 1500 gewonden vielen.

Het Parool
Een rookwolk na een beschieting op een gebouw in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook op 20 mei 2021.  Beeld AFP
Een rookwolk na een beschieting op een gebouw in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook op 20 mei 2021.Beeld AFP

Het staakt-het-vuren is in de nacht van donderdag op vrijdag om 1.00 uur Nederlandse tijd ingegaan.

Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu vergaderde vanavond sinds 18.00 uur (Nederlandse tijd) over de vraag of er snel een wapenstilstand moest komen. Volgens Israëlische media zijn er sinds het begin van de nacht van woensdag op donderdag nauwelijks nog projectielen op het land afgevuurd vanuit de Gazastrook. Later op de avond volgde de bevestiging van het kabinet van Netanyahu.

Verschillende lokale media meldden vanavond dat het Israëlische kabinet heeft ingestemd met een wapenstilstand. En ook Hamas laat via een woordvoerder weten hiertoe besloten te hebben.

Een topman van de islamitische beweging Hamas die de geïsoleerde dichtbevolkte Gazastrook domineert, zei gisteravond al dat ‘bemiddeling kan werken’ en dat ‘als zij stoppen op Gaza te schieten stoppen wij met schieten op Tel Aviv’. De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gisteren aangedrongen op ‘het verminderen van het geweld om in de richting van een bestand te gaan’. Ook Egypte was druk aan het lobbyen.

Doden en gewonden

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn sinds 10 mei naar nieuwe dieptepunten gedreven. De aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen zouden dan zoals vaker in de bezette gebieden in bezit komen van Joodse kolonisten.

Na onlusten in Oost-Jeruzalem besloten Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af te vuren. Die veroorzaakten weliswaar paniek, maar werden veelal uit de lucht geplukt door de luchtverdediging. Het Israëlische leger bombardeerde de Gazastrook en heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

De Palestijnse gezant in Nederland, Rawan Sulaiman, sprak in een verklaring over de Gazastrook van 219 doden, onder wie zestig kinderen en meer dan 1530 gewonden. De strijd is volgens Sulaiman niet tussen twee gelijkwaardige partijen, maar tussen een zwaar bewapende staat met ultramoderne wapens en een vrijwel weerloze bevolking die onder bezetting leeft.

De vijandelijkheden markeren de ergste gevechten in het gebied waar 2 miljoen Palestijnen wonen sinds de verwoestende oorlog van 2014 door Israël en Hamas. Er zijn deze eeuw al vaker relatief korte oorlogen gevoerd over de Gazastrook, waarbij het veel sterkere Israël steevast het militaire overwicht had.

Eerder deze week drong bijna de gehele Europese Unie aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israël en Hamas. Nederland en 25 andere EU-landen pleiten daarvoor, net als ook onder meer de Verenigde Staten. Maar door verzet van Hongarije is de EU niet eensgezind.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden