Is het einde van de oorlog in Afghanistan in zicht?

In navolging van de Taliban spreken ook de Verenigde Staten van een principeakkoord over een einde aan de oorlog in Afghanistan. Als president Donald Trump akkoord gaat, kan het zomaar snel gaan.

David van Unen
De Amerikaanse Afghanistangezant Zalmay Khalilzad. 5000 Amerikaanse militairen zullen mogelijk binnen 135 dagen Afghanistan verlaten. Beeld AFP
De Amerikaanse Afghanistangezant Zalmay Khalilzad. 5000 Amerikaanse militairen zullen mogelijk binnen 135 dagen Afghanistan verlaten.Beeld AFP

“Het bestand is uitonderhandeld,” zei de Amerikaanse Afghanistangezant Zalmay Khalilzad gisteren in een interview met de Afghaanse zender Tolo News.

Als de deal geratificeerd wordt door het Witte Huis wordt de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan nagenoeg gehalveerd: 5000 van de 14.000 militairen in het land zullen dan binnen 135 dagen hun spullen pakken en Afghanistan verlaten.

In ruil daarvoor zouden de Taliban erop toezien dat militante bewegingen als Al Qaida en IS geen voet tussen de deur krijgen in Afghanistan.

Het principeakkoord vormt een potentieel begin van het einde aan de langste oorlog waar de Amerikaanse krijgsmacht ooit aan heeft deelgenomen. Of, en zo ja wanneer, de overige 8000 troepen Afghanistan ook verlaten, wilde Khalilzad nog niet zeggen.

De ervaren diplomaat heeft namens de regering-Trump het woord gevoerd tijdens de negen onderhandelingsrondes die sinds september vorig jaar zijn gevoerd. Grote afwezige bij die gesprekken was telkens de Afghaanse regering. De Taliban weigeren tot aan de dag van vandaag om president Ashraf Ghani als gesprekspartner te accepteren.

Khalilzad bezocht gisteren en zondag de Afghaanse hoofdstad Kabul om de inhoud van zijn deal aan Ghani voor te leggen, maar die heeft er feitelijk niet zoveel over te zeggen. Er volgen volgens Khalilzad nog ‘intra-Afghaanse’ gesprekken, mogelijk in Noorwegen. Daar moet de regering-Ghani de kans krijgen persoonlijk tot een akkoord te komen met de Taliban.

Aanslag Kabul

Dat een principeakkoord met Amerikaanse goedkeuring nog geen einde aan de strijd betekent, bleek gisteravond. Nota bene op het moment dat het interview met Khalilzad door Tolo werd uitgezonden, ontplofte een met explosieven beladen tractor in het zogenoemde Groene Dorp – een zwaarbeveiligd gebied vol ngo’s en diplomatieke posten.

Daarbij vielen zeker zestien doden en meerdere huizen raakten verwoest, zei het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Groene Dorp wordt vaker aangevallen. De laatste keer was in januari. Ook toen was Khalilzad in de stad. De Taliban hebben beide aanslagen opgeëist.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden