Is dit dan het einde van Theresa May?

De chaos is compleet nu oppositieleider Jeremy Corbyn zich uit de brexitonderhandelingen heeft teruggetrokken. Premier May wilde nog een stemming over de brexit voor ze het wilde hebben over haar aftreden. Maar heeft uitstel nog zin?

Tom Kieft
Theresa May Beeld AFP
Theresa MayBeeld AFP

Nu de onderhandelingen met Labour zijn geklapt, lijkt het aanblijven van Theresa May als premier onhoudbaar geworden. De gesprekken met Labourleider Jeremy Corbyn konden worden gezien als een laatste redmiddel van May om de brexit te kunnen leveren. Toen de gesprekken op 3 april begonnen, was de deal van May al drie keer weggestemd en had ze al eens met hangende pootjes in Brussel aangeklopt voor uitstel van de brexit.

Zes weken (en nog een keer uitstel) later, trok Corbyn vrijdag de stekker uit de onderhandelingen, die volgens hem ‘zo ver zijn gekomen als mogelijk’.

‘Hoewel er op een aantal gebieden wel degelijk een compromis mogelijk was, is duidelijk geworden dat we belangrijke beleidsonderdelen tussen ons niet konden overbruggen,’ schreef Corbyn in de aan May gerichte brief die hij deelde via Twitter. Veel van zijn partijleden hopen op een brexit met een douane-unie, of zelfs een tweede referendum over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, maar May ging daar niet in mee.

Leiderschap

Het afblazen van de onderhandelingen komt op een moment dat de schreeuw om het aftreden van May luider dan ooit klinkt - niet in de laatste plaats vanuit haar eigen gelederen. Leden van haar Conservatieve Partij staan lijnrecht tegenover elkaar over de te bevaren koers, deels juist doordat May met de oppositie om tafel was gegaan. Een behoorlijk aantal leden van de Conservatieve Partij hebben zich inmiddels gemeld voor het partijleiderschap.

May hield keer op keer vol alleen af te treden na goedkeuring van haar brexitdeal, maar donderdag stemde ze er al mee in om volgende maand een tijdschema op te stellen voor haar vertrek.

Ze wilde dat doen na nog eenmaal – volgens ingewijden op 3 juni – het Lagerhuis over haar brexitplan te laten stemmen. Maar met het terugtreden van Labour lijkt het definitief uitgesloten dat er dit keer wél een meerderheid zal stemmen voor het brexitakkoord, dat al drie keer eerder met een vernietigende meerderheid weg werd gestemd door het parlement.

In theorie zou bij het aftreden van May de nieuwe partijleider van de Conservatieven automatisch premier worden. De Conservatieve fractie zou eerst twee kandidaten voor het leiderschap uitkiezen, waarna de partijleden per brief hun stem mogen uitbrengen voor wie de nieuwe partijleider, en dus premier, zal worden.

Tweede referendum

Maar de vraag rijst of dit parlement überhaupt nog houdbaar is en niet meer dan alleen de premier toe is aan vervanging. De partijen in het parlement staan lijnrecht tegenover elkaar, en ook binnen de partijen staan de neuzen niet dezelfde kant op. Hardliners blijven hameren op een brexit zonder deal, terwijl de ‘Remainers’ nog altijd hopen op een tweede referendum.

Inmiddels heeft de Britse bevolking vorige maand met de gemeenteverkiezingen duidelijk gemaakt dat het vertrouwen in zowel de Conservatieven als in Labour op is. En volgens de peilingen staat beide grote partijen ook in de Europese verkiezingen een zware afstraffing te wachten. Niet de Conservatieven of Labour, maar oude bekende Nigel Farage lijkt er met zijn brexitpartij met de overwinning vandoor te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden