Is de peuter die in een 110 meter diepe waterput in Málaga viel nog te redden?

Hulpverleners proberen sinds zondag in Totalán bij het Spaanse Málaga de tweejarige peuter Yulen te redden. Het jochie viel tijdens een familie-uitje in de bergen in een waterput van zo’n 110 meter diep en 30 centimeter breed. 

Reddingswerkers proberen de peuter Yulen te redden uit een diep, smal boorgatBeeld Paco Guzman

De put werd gegraven om te zoeken naar water. Yulen viel er zondag in. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. Het boorgat ligt op privéterrein en het is niet duidelijk of het was afgedekt of op een andere manier was beveiligd.

Het drama had plaats tijdens een uitje met zijn ouders naar hun weekendhuisje in Totalán, een bergdorp ten noordoosten van Málaga. De vader van de peuter sloeg omstreeks 14.00 uur alarm. Sindsdien zoeken zo’n honderd brandweerlieden, politiemensen en leden van de civiele bescherming naar sporen van het Spaanse ventje. Ze krijgen hulp van speciale bergreddingsteams en duikers. Er wordt gezocht met speciale robot­camera’s die aan kabels in het gat zakken.

Het incident met Yulen zou voor de familie het tweede drama in zeven maanden tijd zijn. Het gezin verloor in mei vorig jaar de 3 jaar oude Oliver. Het ventje kreeg een hartaanval tijdens een korte wandeling met een familielid. Yulens broertje was drie weken eerder opgenomen in het ziekenhuis nadat hij op straat in elkaar was gezakt.

Zakje snoep

Er werden tot maandagavond nog geen geluiden van de vermiste peuter opgevangen, verklaarde de brandweercommandant van Málaga die de zoek- en reddingsactie leidt. Het enige spoor is volgens hem een zakje met snoep dat Yulen bij zich had tijdens het ongeluk.

De beelden hebben nog niets opgeleverd. Dat komt mede doordat de camera niet verder komt dan zo’n 70 meter diepte. De peuter moet zich nog dieper in het boorgat bevinden. Het is niet bekend of er water in de put staat.

Het gat waarin Yulan is gevallenBeeld Brandweer Málaga

Reddingswerkers hebben aan de bovenkant van het gat zo’n 30 centimeter aarde verwijderd, maar kunnen naar eigen zeggen niet verder graven. Het risico is te groot dat het boorgat instort. Maar ook omdat de grond te rotsachtig is.

Volgens de woordvoerder van de guardia civil worden drie opties onderzocht om Yulen te lokaliseren en te redden. De eerste is het afgraven van alle aarde om het boorgat heen. De tweede optie is het graven van een verticale tunnel parallel aan het boorgat om van daaruit een opening te maken naar de plek waar de peuter zich bevindt. Optie drie is een redding via het boorgat zelf.

Complex

Een regeringsvertegenwoordiger noemt de zoek- en reddingsactie ‘erg complex’. “De ondergrond is moeilijk te bewerken en het boorgat is erg smal, vochtig en koud,” verklaarde Maria Gámez Gámez.

Volgens haar is het technisch onmogelijk om iemand uit zo’n smalle put te redden, maar bestaan er wel technologieën om toegang te krijgen tot diepe en smalle plekken zoals deze. “Alle technische oplossingen worden onderzocht om de peuter te lokaliseren en te redden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden