Is de iPhone niet gewoon te duur?

Apples omzet valt tegen door de inzakkende iPhoneverkoop in China. Roept het bedrijf de problemen over zichzelf af door voor alle producten nog steeds torenhoge prijzen te vragen?

Jan Kleinnijenhuis
Apple waarschuwt dat het de eerder opgegeven omzetverwachting voor het huidige kwartaal niet gaat halen. Topman Tim Cook wees daarbij onder meer op China, waar het economisch minder gaat. Beeld AFP
Apple waarschuwt dat het de eerder opgegeven omzetverwachting voor het huidige kwartaal niet gaat halen. Topman Tim Cook wees daarbij onder meer op China, waar het economisch minder gaat.Beeld AFP

Tegenvallende verkopen van de iPhone in China dwongen Apple gisteren tot een voor dat bedrijf bijzondere mededeling. Na jarenlang de verwachting van analisten vaak ruimschoots te hebben overtroffen, kondigde Apple nu aan dat de omzet fors lager zal zijn dan eerder aangekondigd. Apple wijst de inzakkende economische groei in China aan als belangrijkste oorzaak.

Of is er meer aan de hand? De handel in aandelen Apple werd woensdagavond laat kortstondig stilgelegd, in afwachting van een bericht van het bedrijf. Dat kwam er in de vorm van een brief van topman Tim Cook aan de aandeelhouders, waarin de omzet in het vierde kwartaal wordt geraamd op 84 miljard dollar. Analisten die het bedrijf volgen, rekenden op een omzet van 91,5 miljard dollar. Ook het bedrijf zelf zei eerder uit te gaan van een bedrag tussen de 89 en 93 miljard.

Hoewel beleggers het aandeel Apple vervolgens flink in de uitverkoop deden, kwam het bericht niet helemaal onverwacht. De afgelopen maanden waren er al signalen dat de verkoop van met name de iPhone, nog altijd de kurk waarop Apple drijft, zou tegenvallen. Toeleveranciers voor het bedrijf uitten eerder al winstwaarschuwingen. Ook het besluit van Apple zelf, in november, om voortaan geen inzicht meer te geven in het aantal verkochte iPhones, deed analisten vrezen dat de verkoop over het hoogtepunt heen is.

Recordhoogte

In de brief aan beleggers wijt topman Cook de tegenvaller vrijwel geheel aan de teruglopende verkoop in China. “Hoewel we rekenden op moeilijkheden in belangrijke opkomende markten, hebben we de omvang van de groeivertraging onderschat, vooral in China.” Verreweg het grootste deel van de lagere omzet is te wijten aan dat land, aldus Cook. Om dat te illustreren liet de Applebaas meteen weten dat de omzet in veel westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en ook Nederland, juist op recordhoogte is uitgekomen.

Volgens Cook heeft China veel last van de handelsoorlog met de Verenigde Staten, die inmiddels ook het consumentenvertrouwen in China zou aantasten. De interesse voor nieuwe smartphones is flink teruggelopen, zoals vorige maand ook bleek toen concurrent Samsung aankondigde een van zijn fabrieken in China te sluiten wegens teruglopende vraag naar zijn producten.

Voorbode

Verschillende analisten wijzen echter ook op Apples eigen strategie als een van de mogelijke verklaringen voor de tegenvallende omzet. Zo zet het bedrijf nieuwe producten tegen torenhoge prijzen in de markt. Voor nieuwe iPhones moet bijvoorbeeld meer dan duizend dollar worden neergeteld. Chinese concurrenten als Huawei en Xiaomi floreren juist met modellen die veel goedkoper zijn en hebben daardoor veel minder last van de groeivertraging in het land. ‘De vraag voor beleggers is in hoeverre de agressieve prijsstrategie van Apple het probleem heeft verergerd,’ zo citeert persbureau Reuters analist James Cordwell van Atlantic Equities.

China kan wat dat betreft een voorbode zijn van wat Apple te wachten staat in andere belangrijke markten, waar consumenten eveneens aanhikken tegen de hoge prijzen voor Appleproducten. Wereldwijd raakte Apple het afgelopen jaar zijn tweede plaats als verkoper van smartphones kwijt aan het Chinese Huawei, achter marktleider Samsung. Dat is een teken dat Apple op zijn belangrijkste markt aan populariteit inboet.

Betalingsregelingen

Cook schrijft aan beleggers dat hij zich geen zorgen maakt over de toekomst. De strategie van Apple is tweeledig: allereerst wil het concern zich toeleggen op die onderdelen waar nog wel flinke groei plaatsvindt. Afgezien van de iPhone groeide de omzet van het bedrijf met 19 procent. Die groei zit vooral in diensten die het bedrijf aanbiedt op zijn producten, zoals Apple Music of Apple Pay, een betaaldienst.

Daarnaast wil Apple blijven profiteren van de vele huidige gebruikers van iPhones, door het voor hen aantrekkelijker te maken om een nieuw model aan te schaffen. Oude iPhones krijgen dan een inruilpremie en in de winkels moet het makkelijker worden om gegevens over te zetten op nieuwe telefoons.

Ook wil het bedrijf betalingsregelingen gaan aanbieden, zodat consumenten hun nieuwe aankoop over een langere periode kunnen afbetalen. Alles in de hoop dat Apple, op zijn minst, de bestaande klantenkring langer aan zich weet te binden.

De omzetwaarschuwing van Apple dreunde gisteren na op de aandelenbeurzen. Beleggers vragen zich af of de tegenvallende verkopen van Apple in China een signaal zijn dat ook andere bedrijven met teruglopende omzet te maken gaan krijgen.

Apple zelf verloor ruim 9 procent op de beurs. Het bedrijf was in augustus nog het eerste bedrijf dat meer dan 1000 miljard dollar waard werd op de beurs, maar inmiddels is dat al onder de 700 miljard gezakt.

In zijn kielzog trok het bedrijf wereldwijd de beurzen omlaag, vooral door technologieaandelen. Met name chipmakers waren het afgelopen jaar goed voor een snelle stijging van de indices, maar zij leverden de afgelopen maanden alweer fors in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden