Nieuws

Iran woest over Franse spotprenten: ‘Dit kan niet zonder hard antwoord blijven’

De regering van Iran heeft felle kritiek op Frankrijk, omdat het spotprenten plaatst over de hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei.

Frank Renout
Ayatollah Khamenei is niet blij met de cartoons.  Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Ayatollah Khamenei is niet blij met de cartoons.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Weekblad Charlie Hebdo komt deze week met een speciaal nummer waarin de protesten in Iran centraal staan. Het bevat een hele serie cartoons over Khamenei. Op één tekening is hij te zien met een bom als tulband, op een ander draagt hij een opwaaiende jurk à la Marilyn Monroe. Eén tekenaar beeldt hem af als het skelet van een uitgestorven diersoort en een ander tekent hem staand onder de gespreide blote benen van een vrouw die op hem urineert.

“Het zijn beledigende en ongepaste spotprenten tegen onze religieuze leider,” laat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken op Twitter weten. “Dit kan niet zonder hard antwoord blijven. Wij staan niet toe dat de Franse regering z’n boekje te buiten gaat.” Wat het eventuele ‘antwoord’ van Iran zal zijn, zegt de minister niet.

Mahsa Amini

Charlie Hebdo maakte het nummer als ‘steunbetuiging aan de Iraniërs die vechten voor hun vrijheid’. In het land is al maanden sprake van protesten. Aanleiding is de dood van Mahsa Amini in september, die werd opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed gedragen zou hebben.

Vorige maand schreef Charlie Hebdo een speciale wedstrijd uit met als motto en hashtag ‘MullahsGetOut’. Tekenaars uit de hele wereld werd gevraagd om Iran, de leiders en de protesten vast te leggen. Van de driehonderd inzendingen zijn er nu zo’n dertig afgedrukt. Onder de tekenaars bevinden zich Fransen, Turken en Italianen maar ook Iraniërs en Nederlanders.

Opgehangen

De Nederlandse cartoonist Maarten Wolterink, die ook voor Trouw strips maakt, heeft twee tekeningen voor het themanummer aangeleverd: één tekening gemaakt waarop Amini als een cowboy jaagt op Khamenei, de ander met het hoofd van de ayatollah met drie stroppen ervoor. Ook de Iraanse Sanaz Bagheri heeft een cartoon aangeleverd; zij is woonachtig in Nederland.

Op één tekening wordt Khamenei opgehangen aan een galg, gemaakt van het lange haar van Mahsa Amini. “Op de cartoons zijn de rollen omgedraaid: de vrouwen doen bij de religieuze leiders waar zij in het echte leven aan worden blootgesteld,” aldus hoofdredacteur Laurent Sourisseau (bijnaam Riss).

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een terreuraanslag, waar bijna de hele redactie werd doodgeschoten uit naam van al Qaida. De aanleiding was toen dat het weekblad spotprenten van de profeet Mohammed had afgedrukt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden