Nieuws

Iran start met verrijken uranium in onderhandelingsweek over nieuw atoomakkoord

Iran heeft nieuwe geavanceerde centrifuges opgestart die sneller uranium kunnen verrijken. Daarmee schendt het land opnieuw internationale verdragen over het Iraanse atoomprogramma.

ANP/Het Parool
De Iraanse president Hassan Rohani in 2018. Beeld Foto AFP
De Iraanse president Hassan Rohani in 2018.Beeld Foto AFP

Dat was zaterdag te zien op de Iraanse staatstelevisie, waar de centrifuges onder toeziend oog van president Hassan Rohani in gebruik werden genomen. De timing voor deze nieuwe schending is opvallend: deze week begonnen de onderhandelingen over een nieuw atoomakkoord tussen Iran en vijf andere landen.

Het gaat om 164 centrifuges van het type IR-6 en dertig IR-5-centrifuges. Geheel verrassend is de ontwikkeling niet; het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) meldde eerder deze maand al dat Iran begonnen is met het verrijken van uranium met een nieuw soort kerncentrifuge.

Onderhandelingen

Het is niet de eerste keer dat Iran zich niet houdt aan het akkoord, dat al wankelt sinds de Verenigde Staten er in 2018 uitstapten. Zo liet president Rohani de afgelopen jaren meermaals uraniumgas injecteren in zijn centrifuges.

De betrekkingen tussen Iran en de Verenigde Staten verslechterden verder in 2020, toen het Amerikaanse leger de Iraanse generaal Qassem Soleimani doodde. Sindsdien lijkt Iran nog minder gemotiveerd om de atoomdeal in acht te nemen.

De onderhandelingen vonden deze week plaats in Wenen met Iran, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Rusland. De laatste vijf proberen het akkoord te reanimeren na de opzegging door de Verenigde Staten en de Iraanse schendingen.

Rechtstreeks overleg tussen Iran en de VS is nog niet op handen, maar de onderhandelingen verlopen ‘constructief’, meldde de diplomatieke dienst van de Europese Unie, die de besprekingen coördineert. Volgende week worden de gesprekken ‘geïntensiveerd’.

Concessies

Teheran trekt zich de laatste tijd steeds minder aan van de beperkingen die middels internationale verdragen aan het kernprogramma van het land zijn opgelegd. Daarmee lijkt het land de Amerikaanse president Joe Biden onder druk te willen zetten om concessies te doen bij het sluiten van een nieuwe atoomdeal.

Biden wil weer aansluiten bij het atoomakkoord, maar de VS willen de sancties tegen Iran pas intrekken als dat land weer stopt met het verder verrijken van uranium, zoals in het akkoord was afgesproken. Teheran eist echter dat Washington de eerste stap zet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden