Iran ontkent betrokkenheid bij aanslag op schrijver Salman Rushdie: ‘Eigen schuld’

De Iraanse regering heeft maandag officieel ontkend betrokken te zijn bij de aanslag op schrijver Salman Rushdie. De 75-jarige auteur van het boek De Duivelsverzen werd vrijdag tijdens een lezing in de staat New York neergestoken door de 24-jarige Hadi Matar.

Het Parool
Iraanse regeringswoordvoerder Nasser Kanaani. Beeld AP
Iraanse regeringswoordvoerder Nasser Kanaani.Beeld AP

‘Niemand anders treft blaam dan hij en zijn aanhangers,’ klinkt het. Een Iraanse regeringswoordvoerder ontkent daarmee elke betrokkenheid bij de aanslag op Rushdie en pareert insinuaties.

“Wij zijn van mening dat, inzake de aanval op Salman Rushdie in de Verenigde Staten, niemand anders blaam treft en beschuldigingen verdient dan hij en zijn aanhangers,” verklaart Nasser Kanaani. “Niemand heeft het recht om Iran in dit opzicht te beschuldigen.” Het land heeft sinds de Islamitische Revolutie in 1979 acties tegen dissidenten in het buitenland altijd ontkend.

De Iraanse regering nam tot dusver geen formeel standpunt in de zaak in. Hervormingsgezinde Iraanse kranten onthielden zich geheel van commentaar op de aanval, maar ultraconservatieve titels juichten de moordpoging op Rushdie de afgelopen dagen openlijk toe. De 24-jarige Hadi Matar wordt daarbij alom geprezen.

Aanval

Rushdie werd in de plaats Chautauqua meerdere keren met een mes in zijn nek, buik en borst gestoken. Hij liep bij de aanslag onder meer een beschadigde lever op en ook werden zenuwen in zijn arm en oog geraakt. Hij raakt vermoedelijk zijn rechteroog kwijt. Rushdie is volgens zijn literair agent, Andrew Wylie, inmiddels van de beademing af en zou weer aanspreekbaar zijn.

Kort na de aanslag werd de 24-jarige Hadi Matar aangehouden. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag. Matar claimt zelf onschuldig te zijn, zo verklaarde diens advocaat tegenover de rechter. Over het motief van de dader, die van Libanese komaf is, is nog niets duidelijk. Matar heeft zich in het verleden positief uitgelaten over sjiitisch extremisme, meldde NBC New York op basis van politiebronnen.

Fatwa

Rushdie leeft sinds 1989 onder dreiging, nadat ayatollah Khomeini een fatwa over hem uitsprak naar aanleiding van de publicatie van het boek De Duivelsverzen. Het boek zou ‘godslasterlijk’ zijn en ‘een belediging van de islam’. Ook werd Rushdie veroordeeld als afvallige van het geloof, een misdaad waar de doodstraf op staat. Er kwam een prijs van 3 miljoen Amerikaanse dollar op Rushdies hoofd te staan.

Of de fatwa Matar heeft aangezet tot zijn daad is vooralsnog onduidelijk. Kanaani laat namens het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Iran ‘geen andere informatie heeft dan wat de Amerikaanse media hebben gemeld’. Dat het Westen de ‘acties van de aanvaller veroordeelt, maar in ruil daarvoor de acties van de belediger van de islamitische overtuigingen verheerlijkt’ is volgens de zegsman een ‘tegenstrijdige houding’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden