Iran dreigt met wraak na ‘Israëlische’ aanval op nucleaire installatie

Een incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz ­gisterochtend lijkt op een Israëlische sabotageactie. Iran heeft al ­gedreigd met wraak.

De Iraanse President Hassan Rohani luistert naar een uitleg over de nucleaire prestaties.  Beeld AP
De Iraanse President Hassan Rohani luistert naar een uitleg over de nucleaire prestaties.Beeld AP

Zaterdag was er in Natanz nog reden tot feest. De Iraniërs hadden een nieuw model nucleaire centrifuge in gebruik genomen, de IR-9. Het zou een grote stap betekenen in de verrijking van uranium, en daarmee in het Iraanse atoomprogramma.

Een dag later, gisteren dus, maakten de Iraniërs melding van een ‘ongeluk’ in de ondergrondse installatie. Die ­lezing werd al snel aangepast: er zou sprake zijn geweest van ‘anti-nucleair terrorisme’.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif wees al snel een dader aan: Israël. “De zionisten willen niet dat de sancties tegen ons worden opgeheven,” zei hij vanochtend. “Maar we zullen wraak nemen.”

‘Ogen van de vijand’

Israël ontkent niet, integendeel. In omfloerste termen lijkt het land toe te geven dat het achter de aanslag zit. Premier Benjamin Netanyahu omschreef de strijd tegen Iran gisteren als ‘een belangrijke missie’. Minister van Defensie Aviv Kochavi zei dat ­Israëls acties in het Midden-Oosten ‘niet verborgen blijven voor de ogen van de vijand’. Israël heeft bovendien al vaker aanvallen uitgevoerd op Iraanse installaties.

Anonieme functionarissen van Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten omschrijven de schade in The New York Times als aanzienlijk. Het energiesysteem van de centrifuges zou ‘compleet verwoest’ zijn door ‘een explosie’. Herstel van de nucleaire installatie zou zeker negen maanden kunnen duren.

Internationaal overleg

Ondertussen is Iran al enkele weken in overleg met China, Rusland, ­Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw atoom­akkoord. In 2015 werd al een akkoord met Iran gesloten, maar in 2018 trokken de Verenigde Staten onder ­Donald Trump zich terug en kondigden ze nieuwe sancties af.

Mede daardoor, maar ook vanwege de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, houdt Iran zich openlijk niet aan de afspraken. Het land begon in januari met het verrijken van uranium tot een zuiverheid van 20 procent.

Voor kernwapens is een hoger percentage nodig, maar de stap was voor Israël reden tot zorg. Dat de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zich heeft uitgesproken voor een nieuwe deal met Iran, werd in het land ook met teleurstelling ontvangen. Het is onduidelijk of de VS op de hoogte was van de aanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden