Nieuws
IOC: Belarussische atlete is veilig, lijkt ontsnapt aan kidnappoging
De Belarussische atlete Kristina Tsimanoeskaja is in veiligheid. Dat meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Tsimanoeskaja werd gisteren gedwongen terug te keren naar haar land, maar trok op de luchthaven van Tokio aan de bel bij de politie en bleef in Japan.
“We hebben vanochtend en afgelopen nacht contact met haar gehad,” zei IOC-woordvoerder Mark Adams. Volgens Adams is Tsimanoeskaja veilig, hij kon niet bevestigen of er sprake was van een kidnappoging. “Dat is aan de politie.”
BSSF, een Belarussische sportorganisatie die strijdt tegen het regime van Loekasjenko, meldt dat Tsimanoeskaja asiel heeft aangevraagd bij de Poolse ambassade in Tokio. Daar heeft ze een visum ontvangen en Polen heeft toegezegd haar sportcarrière te ondersteunen. Volgens haar man – die met hun kind vanuit Belarus naar Oekraïne is gevlucht – vertrekt Tsimanoeskaja spoedig naar Polen.
Tekst loopt door onder de tweet
"She will likely go to Poland," Arseny Zdanevich said from Kiev where he said he had fled to.
— Jerome Taylor (@JeromeTaylor) 2 augustus 2021
He also said that he was hoping to join his wife "in the near future."
Dopingtests
De 24-jarige Tsimanoeskaja zou in Tokio deelnemen aan twee afstanden: de 100 en de 200 meter. Gisteren kreeg Tsimanoeskaja echter van haar coaches te horen dat ze ook op de 4 keer 400 meter estafette zou uitkomen – een afstand waarvoor ze niet had getraind.
Tot ergernis van Tsimanoeskaja was het besluit bovendien zonder overleg met haar genomen. “Een deel van onze atleten mocht niet meedoen omdat ze niet genoeg dopingtests hadden gedaan. Dus hebben ze besloten om mij de estafette te laten lopen,” zei ze in een video op Instagram. “Klasse jongens, geweldig. Waarom betalen wij voor jullie fouten?”
Die kritiek viel volgens Tsimanoeskaja niet goed bij het Belarussische olympisch comité, dat wordt geleid door de zoon van dictator Loekasjenko. Haar coaches deelden Tsimanoeskaja mee dat ze naar huis moest terugkeren. Liever vandaag dan morgen, een bevel van hogerop.
Roman Protasevitsj
Tsimanoeskaja reisde nog af naar luchthaven Haneda bij Tokio, maar stapte daar naar de politie. Ze zei niet te willen terugkeren naar Minsk.
Het verhaal rond Tsimanoeskaja doet denken aan de rel rond de Belarussische journalist Roman Protasevitsj. Het vliegtuig waarmee hij eind mei van Griekenland naar Litouwen vloog, werd op last van de Belarussische autoriteiten omgeleid naar Minsk. Protasevitsj en zijn vriendin Sofia Sapega werden daar van het vliegtuig geplukt en vastgezet.