Inwoners Nagorno-Karabach nemen schade op na bombardementen

Inwoners van Stepanakert, de hoofdstad van Nagorno-Karabach, hebben dit weekend hun schuilplaatsen verlaten om de schade van de hevige beschietingen en bombardementen van vrijdag te bekijken. ‘Ik liep mijn huis uit en vijf tot tien minuten later: boem!’

Bewoners nemen de schade op.  Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Bewoners nemen de schade op.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

De stad kwam vrijdag onder vuur te liggen nadat het eeuwenoude conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan recent weer oplaaide. De nieuwe confrontaties doen vrezen voor een nieuwe oorlog tussen de twee aartsvijanden, die al decennialang verwikkeld zijn in een territoriaal geschil over de door Armenië gesteunde regio Nagorno-Karabach. Deze hoofdzakelijk door etnische Armeniërs bevolkte regio scheidde zich in de jaren negentig af van Azerbeidzjan in een oorlog die ongeveer 30.000 mensen het leven kostte.

Bij de bombardementen op Stepanakert zouden veel gewonden zijn gevallen, met name burgers. Terwijl sommige bewoners vandaag puin ruimden, sjouwden anderen met bezittingen om de regio te kunnen verlaten. De 65-jarige Nelson Adamyan maakte de explosie gisteren van dichtbij mee. “Ik verliet mijn huis en vijf tot tien minuten later: boem! Een explosie. Gelukkig was er niemand thuis.”

Drones

De afgelopen dagen vlogen drones af en aan boven de stad en alle straatverlichting is uit. Bewoners zijn op hun beurt voorzichtig met het openen van gordijnen, uit angst dat er licht ontsnapt uit hun huizen. Veel van hen hebben hun toevlucht gezocht tot schuilkelders, om zo veilig te zijn voor de bombardementen.

Armen Muradyan, een voormalige minister van Volksgezondheid die nu werkt als vrijwillig arts in Nagorno-Karabach, meldt dat inwoners gewond raakten door granaatscherven. Hij besloot hulp te bieden omdat de regio een tekort heeft aan medisch materiaal en doktoren.

Toch zijn niet alle inwoners in paniek. De 66-jarige Arkady probeert zijn humeur er niet te veel door te laten beïnvloeden. “Er zijn beschietingen, bombardementen...we zijn eraan gewend,” stelt hij. Hij besluit: “Er zullen gewonden zijn, oorlog is oorlog. Maar we zijn niet bang, want wij hebben onze trots.”

Tal van wereldleiders hebben de twee voormalige Sovjetrepublieken inmiddels opgeroepen om naar de onderhandelingstafel te komen. Azerbeidzjan wordt openlijk gesteund door Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan benadrukte dat Turkije ‘de onderdrukten’ in de Kaukasus steunt. Armenië heeft zich tot Rusland gewend.

null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA
null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden