PlusExclusief

Inwoners Burkina Faso verwelkomen nieuwe leider met Russische vlaggen en leuzen

Met Russische vlaggen en pro-Russische leuzen verwelkomden inwoners van Burkina Faso de nieuwe militaire leider, die vrijdag de macht greep.

Anne ter Rele
Sinds de coup van vorige week duikt de Russische vlag in Burkina Faso (hier de linkervlag) geregeld op bij anti-establishmentprotesten.  Beeld AFP
Sinds de coup van vorige week duikt de Russische vlag in Burkina Faso (hier de linkervlag) geregeld op bij anti-establishmentprotesten.Beeld AFP

De boodschap van couppleger Ibrahim Traoré is duidelijk: met meer daadkracht en minder bureaucratie wil hij zo snel mogelijk een einde maken aan het geweld in Burkina Faso. Zondag sprak de legerkapitein voor het eerst met zijn ministers.

De tot dusver onbekende 34-jarige Traoré zette afgelopen vrijdag de zittende legerleider Paul Henri Sandaogo Damiba af in het West-Afrikaanse land. In januari dit jaar had Damiba nog zelf met een staatsgreep de macht overgenomen. Zondagavond accepteerde hij zijn vertrek.

Traoré wordt verwelkomd met hoop, want de onrust is groot in Burkina Faso. Jihadistische rebellengroepen hebben de macht in zo’n veertig procent van het land en dat gaat gepaard met veel geweld. Ook civiele milities, burgergroepen die van de overheid wapens kregen, vechten mee. Toen Damiba dat geweld niet wist te verminderen, verloor hij snel populariteit.

Ook de vermeende nauwe banden van Damiba met de onpopulaire oud-kolonisator Frankrijk leidden tot onvrede onder de bevolking van Burkina Faso. Toen de nieuwe legerleiding op zaterdag meldde dat luitenant Damiba zich zou verschuilen op een Franse militaire basis in de hoofdstad Ouagadougou, bekogelden demonstranten de Franse ambassade daar met bakstenen. Damiba én het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkenden overigens direct dat hij zich daar zou bevinden.

Pro-Russische campagne

In plaats van Franse invloed moet Russische steun nu rust in het land brengen, lijkt de tendens onder Burkinezen. Dat is het gevolg van een sterke, pro-Russische campagne op sociale media in de hele Sahel-regio, vertelt hoogleraar Afrikanistiek Mirjam de Bruijn van de Universiteit Leiden. “Zo delen officiële instanties de successen van de Russen op sociale media, net als jonge influencers, die een duidelijke stellingname tégen Frankrijk nemen en vóór de Russen. Dat anti-Franse verhaal hoor je ook in Niger, Mali, Tsjaad, zelfs in Zuid-Afrika.”

En met succes. Langs wapperende Russische vlaggen en pro-Russische slogans reed kapitein Ibrahim Traoré met zijn konvooi dit weekend door de straten van hoofdstad Ouagadougou. Traoré lijkt ook open te staan voor mogelijke steun vanuit Rusland.

In zijn eerste televisietoespraak op vrijdag, gaf hij aan bereid te zijn samen te werken met ‘nieuwe groepen die de islamitische krachten kunnen bestrijden’. Wie precies, dat zei hij niet, maar vermoed wordt dat het gaat om huurlingen van de Wagnergroep, een privaat leger van Russische huurlingen, die het leger in buurland Mali al ondersteunt. De Bruijn sluit niet uit dat ook Traoré met de Wagnerhuurlingen in zee gaat. “En als de Wagnergroep komt, komt Rusland mogelijk mee.”

Of Traoré inderdaad in staat is om rust te brengen in Burkina Faso is onzeker. De Bruijn vreest ‘het ergste’. “Toen in Mali de Russische Wagnergroep het leger ging ondersteunen, leidde dat tot veel geweld. Traoré en zijn leger beschikken over dezelfde hoeveelheid soldaten en spullen als Damiba – in principe is hij net zo zwak als zijn voorganger. Als hij Russische krachten gaat inhuren om tegen de jihadisten te vechten, voorzie ik nog veel meer ellende. Het is een delicaat verhaal, want de chaos is groot.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden