Nieuws

Interview Meghan en prins Harry slaat in als een bom bij de Windsors

Meghan Markle en prins Harry hebben keihard uitgehaald naar het Britse koningshuis in een sensationeel interview met Oprah Winfrey. De onthullingen over racisme en zelfmoordgedachten zijn voor het koningshuis een ongekende pr-ramp.

Tom Kieft
Prins Harry en Meghan Markle worden geïnterviewd door Oprah Winfrey  Beeld VIA REUTERS
Prins Harry en Meghan Markle worden geïnterviewd door Oprah WinfreyBeeld VIA REUTERS

Het langverwachte interview dat Meghan Markle en prins Harry gaven aan Oprah Winfrey, is op de publicitaire atoomramp uitgelopen waarop was geanticipeerd – en waarvoor het Britse koningshuis vreesde. In het zondagnacht op de Amerikaanse televisiezender CBS uitgezonden vraag­gesprek vertelde Markle, bij vlagen met tranen in de ogen, over hoe ze een jaar nadat ze met de Britse prins was gehuwd, onder de druk van het koningshuis en de Britse tabloids dreigde te bezwijken.

Ze zei tijdens de zwangerschap van haar eerste kind suïcidaal te zijn geweest, maar haar herhaaldelijke smeekbedes om professionele hulp te krijgen legde het koninklijke hof naast zich neer. “Ik kreeg te horen dat ik dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor the firm,” aldus Markle, verwijzend naar het konings­huis.

Het was nog niet eens de meest opzienbarende ontboezeming van het gesprek. Zittend in een idyllische tuin deed Markle, die een zwarte moeder en een witte vader heeft, uit de doeken dat tijdens haar zwangerschap binnen de ­muren van het koningshuis ‘zorgen waren over hoe donker ons kind zou worden’. Winfrey stamelde toen ze die woorden tot haar liet doordringen: “What?!”

Gebrek aan steun

Harry, die later tijdens het interview aanschoof, bevestigde dat iemand binnen de familie hem in die periode had gevraagd hoe de kinderen eruit zouden gaan zien, maar meer wilde hij over de aantijging van racisme niet zeggen. “Dat gesprek zal ik nooit delen.”

Markle, een Amerikaanse actrice die voor haar huwelijk met Harry vooral bekend was vanwege haar rol in de hitserie Suits, zinspeelde er ook op dat de huidskleur de reden zou zijn dat haar zoon Archie niet de titel van prins zou krijgen. Krachtens een regel uit 1917 worden de kinderen van de hertog en hertogin van Sussex – de officiële titels van prins Harry en Markle – niet automatisch prinsen of prinsessen. Die titel krijgen zij alleen als de koningin daar expliciet voor zou kiezen.

Als antwoord op de vraag waarom het paar vorig jaar besloot naar de VS te vertrekken en hun koninklijke taken neer te leggen, noemde Harry een ‘gebrek aan steun’ vanuit de familie. Ook zei hij te vrezen voor een herhaling van de geschiedenis van zijn moeder prinses Diana, die tijdens een achtervolging door paparazzi in 1997 verongelukte.

Koningin Elizabeth valt volgens het paar overigens niets te verwijten. The Queen was volgens Markle altijd liefdevol, en Harry zei nog altijd een goede relatie met zijn grootmoeder te hebben. Met zijn vader, kroonprins Charles, zijn de banden niet meer zo warm; Harry zei zich door hem in de steek gelaten te voelen. “Er is veel gebeurd, ik zal blijven proberen het een prioriteit te maken die relatie te helen.”

Uithaal van Elizabeth

Buckingham Palace had maandagochtend nog niet gereageerd, en of dat zal gebeuren, is maar de vraag. Een anonieme bron zei aan The Sunday Times dat de koningin het interview niet zal bekijken. Voorafgaand aan de uitzending zondag haalde Elizabeth in een toespraak nog wel uit naar het paar en deed ze een beroep op het ­‘onbaatzuchtige plichtsbesef’ van koninklijke familie­leden.

Door koningshuisliefhebbers wordt de timing van het interview – dat vanavond op Britse tv wordt uitgezonden en morgen in Nederland op Net5 is te zien – onsmakelijk genoemd. De 99-jarige grootvader van Harry, prins Philip, ligt in het ziekenhuis na een hartoperatie. Dat het interview een publiciteitsramp vanjewelste is, staat vast. Het koningshuis zit bovendien nog midden in een andere crisis, rond de van seksueel misbruik beschuldigde prins Andrew.

BBC-royaltywatcher Jonny Dymond zegt dat de uitspraken over de huidskleur van de baby ‘verwoestend zijn’ voor het paleis. “Dit is een worstcasescenario. Maar het is goed om in het achterhoofd te houden dat we nu slechts één kant van het verhaal te horen krijgen.”

‘Klap voor de monarchie’

De Nederlandse royaltyjournalist Marc van den Linden zegt ‘in alle opzichten’ verbijsterd te zijn over het interview. “Over het feit dat sinds de dood van Diana zo weinig is veranderd, terwijl koningin Elizabeth destijds zei dat er lessen geleerd moesten worden, maar ook over de naïviteit van Markle.” In het interview zei Markle dat ze zich van te voren niet goed had gerealiseerd wat haar te wachten stond als princes van de Britse monarchie. “Ze is actrice. Dan ben je toch gewend om je in te leven in rollen? Als ze dan trouwt met een prins, dan mag je toch verwachten dat ze zich ook wel zou voorbereiden op die rol.”

De steeds publieker uitgevochten scheuring tussen het paar en het Britse koningshuis, noemt Van der Linden ‘de grootste bom onder het Britse koningshuis sinds het aftreden van Edward de achtste’. Die koning deed in 1936 afstand van de troon vanwege zijn plan te trouwen met de tweemaal gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson. “Voor de statuur van en het geloof in het koningshuis is dit een groter drama dan de dood van Diana. Voor een vorstenhuis is het sprookjesgevoel van belang, dus op het moment dat een prins zegt dat het een rotleven is, gaat die mystiek weg.”

Harry was als tweede zoon van Prince Charles geen troonopvolger. Toch is het vertrek van het paar voor het koningshuis volgens Van der Linden een grote klap. “Harry en Markle moesten juist Britten die van oudsher geen band hebben met de monarchie achter het koningshuis krijgen. Zoals minderheden en mensen van kleur, die niks hadden met die heel witte koninklijke familie. Dat juist zij er nu uitstappen, en een beeld schetsen dat in het koningshuis mensen van kleur minderwaardig zijn, is enorm schadelijk voor de monarchie.”

Prins Harry en Meghan met hun zoontje Archie Beeld EPA
Prins Harry en Meghan met hun zoontje ArchieBeeld EPA
null Beeld VIA REUTERS
Beeld VIA REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden