Nieuws

Indonesië stelt seks buiten het huwelijk strafbaar

In Indonesië heeft het parlement wetswijzigingen aangenomen die onder andere seks buiten het huwelijk en ongehuwd samenwonen verbieden. De nieuwe wetgeving geldt voor zowel Indonesische burgers als toeristen die in het land verblijven.

Harmke de Vries en Tom Kieft
Bij het parlementsgebouw in Jakarta werd maandag geprotesteerd tegen het nieuwe wetboek van strafrecht. Beeld REUTERS
Bij het parlementsgebouw in Jakarta werd maandag geprotesteerd tegen het nieuwe wetboek van strafrecht.Beeld REUTERS

Op seks buiten het huwelijk komt een maximale celstraf van een jaar te liggen, de straf voor samenwonen voordat je elkaar het jawoord hebt gegeven wordt maximaal zes maanden.

Beschuldigingen van overspel moeten gebaseerd zijn op politierapporten die zijn ingediend door een echtgenoot, ouders of kinderen. Met de nieuwe wetgeving, die over drie jaar ingaat, wordt ook het promoten van anticonceptie en religieuze godslastering illegaal. Daarnaast zal in het herziene wetboek van strafrecht ook het beledigen van de president of staatsinstellingen en het uiten van meningen die ‘niet in lijn zijn’ met de Indonesische staatsideologie strafbaar worden.

Ondanks felle kritiek van tegenstanders gaven de leden van het Huis van Afgevaardigden dinsdag in een plenaire vergadering groen licht voor het wetsvoorstel.

Burgerlijke vrijheden

Al decennia wordt in Indonesië gewerkt aan een herziening van het wetboek van strafrecht. Dat gaat moeizaam: de laatste poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die ‘burgerlijke vrijheden’ zouden beknotten.

Ten opzichte van dat wetsvoorstel is er nu maar weinig aangepast. Eén aanpassing is dat iemand die is veroordeeld tot de doodstraf, de kans krijgt dat zijn straf wordt omgezet naar levenslang na tien jaar goed gedrag. Overeind blijft onder andere de strafbaarstelling van abortus, met uitzondering voor slachtoffers van verkrachting en vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen, op voorwaarde dat de foetus minder dan twaalf weken oud is.

Ook wilden islamitische groeperingen seks tussen personen met hetzelfde geslacht illegaal maken. Na een felle discussie tussen wetgevers werd dat voorstel uiteindelijk ingetrokken. Niettemin wordt het leven van lhbtq’s door de wetgeving die seks buiten het huwelijk verbiedt sowieso al veel moeilijker – en gevaarlijker. Trouwen is in het land voor lhbtq’s immers verboden.

Mensenrechtenactivisten hadden er eerder bij het Huis van Afgevaardigden op aangedrongen de nieuwe regels niet aan te nemen, omdat ze volgens hen in strijd zijn met de burgerrechten in het grootste moslimland ter wereld. De nieuwe wetgeving moet in 2025 in werking treden.

Maandag trokken nog honderden mensen in verschillende Indonesische steden de straat op om tegen het voorstel te protesteren. Verwacht wordt dat er nog meer protesten komen nu de wet is goedgekeurd.

Meer kwaad dan goed

Organisaties uit het bedrijfsleven uitten eveneens hun zorgen. Zij vrezen dat de artikelen, die ook voor buitenlanders gelden, gevolgen zullen hebben voor het toerisme en Indonesië ook minder aantrekkelijk zullen maken voor expats. “Dit doet meer kwaad dan goed,” zegt Shinta Widjaja Sukamdani, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische werkgeversorganisatie Apindo. “Vooral voor bedrijven die zich bezighouden met toerisme en horeca.”

Viceminister van Justitie Edward Omar Sharif Hiariej zei voorafgaand aan de stemming trots te zijn dat zijn land een wetboek van strafrecht krijgt dat ‘in overeenstemming is met de Indonesische waarden’ en dat het tijd is om de wetten uit de koloniale periode achter zich te laten. De Indonesische bevolking is overwegend moslim, maar bestaat ook uit aanhangers van andere religies zoals het hindoeïsme en het christendom.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden