India smeekt om zuurstof tijdens ‘storm’ van coronadoden

Bijna 350.000 nieuwe coronabesmettingen en bijna 2800 doden binnen 24 uur: het zijn voor de vierde opeenvolgende dag trieste recordcijfers voor India. Medische tekorten zorgen voor dramatische beelden, van naar adem snakkende patiënten die door zuurstofgebrek sterven op weg naar het ziekenhuis.

Tonny van der Mee
Een covidpatiënt krijgt zuurstof toegediend in een Sikhtempel. Beeld REUTERS
Een covidpatiënt krijgt zuurstof toegediend in een Sikhtempel.Beeld REUTERS

Mensen leuren met doodzieke familieleden langs ziekenhuizen. Ze bellen rond en posten op sociale media wanhopige smeekbeden. Veel ziekenhuizen moeten patiënten weigeren. Er zijn geen bedden en er is een groot tekort aan zuurstof voor de beademingsapparatuur.

Voor de deuren van ziekenhuizen is de situatie schrijnend. Patiënten liggen op straat of op brancards. Ze smeken om zuurstofmaskers en om te worden opgenomen. Voor velen komt de hulp te laat. Ze sterven, wachtend in de rij. Ook in ziekenhuizen overlijden patiënten als gevolg van gebrek aan zuurstofgas.

Een vrouw krijgt zuurstof toegediend in een auto, in Ghaziabad. Beeld REUTERS
Een vrouw krijgt zuurstof toegediend in een auto, in Ghaziabad.Beeld REUTERS

Ashwin Mittal had het geluk dat zijn doodzieke naar adem happende grootmoeder na een urenlange zoektocht uit medelijden op een afdeling voor spoedeisende hulp terecht werd opgenomen. Maar ze moet er vandaag weer weg omdat de zuurstof op is, vertelt een kennis tegen de Britse omroep BBC. “De familie is weer terug bij af. Ze accepteren haar lot. Als ze dit overleeft, komt dat door een wonder en niet door een behandeling.”

Hoge prijzen

De gezondheidszorg dreigt te bezwijken onder deze nieuwe, coronagolf. Ziekenhuizen hebben moeite apparatuur en medicijnen, die tegen hoge prijzen worden verkocht, in te slaan. Zaterdag verklaarde de regering dat ‘niemand in het land zonder zuurstof zit’. Maar de realiteit is dat de zuurstofvoorraden in rap tempo slinken.

De regering heeft bedrijven gevraagd de productie van zuurstof en andere levensreddende medicijnen te vergroten. Militaire vliegtuigen en treinen zijn ingezet om de broodnodige zuurstofvoorraden vanuit andere delen van het land naar de hoofdstad Delhi te krijgen. Ook vanuit het buitenland komt hulp, onder meer van de Verenigde Staten en van buurland Pakistan.

Sommige Sikhtempels dienen patiënten die geen plek in een ziekenhuis kunnen krijgen gratis zuurstof toe, in auto’s en op straat.

Storm

“We waren zelfverzekerd en hadden veel moed nadat we met succes de eerste golf hadden afgehandeld, maar deze storm heeft de natie opgeschud,” zei premier Narendra Modi zondag in een radiotoespraak.

De nieuwe golf is een grote nederlaag voor zijn regering, die in januari nog trots de overwinning op het coronavirus verkondigde en er prat op ging ‘de apotheek van de wereld’ te zijn als producent van vaccins. Modi wordt laksheid verweten, onder meer omdat religieuze en politieke massabijeenkomsten gewoon gehouden mochten worden.

De huidige crisis is pijnlijk zichtbaar bij begraafplaatsen en crematoria. Begraafplaatsen in Delhi hebben te weinig ruimte, en de brandstapels van lijken verlichten de nachtelijke hemel in andere zwaar getroffen steden.

Brandstapels van lijken in New Delhi. Beeld REUTERS
Brandstapels van lijken in New Delhi.Beeld REUTERS

In het centrum van Bhopal hebben sommige crematoria hun capaciteit vergroot met tientallen brandstapels. Toch moet er volgens ambtenaren nog uren worden gewacht tot slachtoffers ritueel kunnen worden verbrand.

Monster

In het Bhadbhada Vishram Ghatcrematorium in de stad zeiden arbeiders dat ze zaterdag meer dan 110 mensen hadden gecremeerd, terwijl het stadsbestuur beweerde dat er slechts tien doden waren. “Het virus slikt de mensen van onze stad als een monster op,” zegt ambtenaar Mamtesh Sharma.

De enorme instroom van lichamen heeft het crematorium gedwongen individuele ceremonies met uitgebreide rituelen over te slaan. “We verbranden gewoon lichamen zodra ze zijn aangekomen,” zegt Sharma. “Het is alsof we midden in een oorlog zitten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden