Wereld

India neemt omstreden wet voor vluchtelingen aan

In het parlement van India is woensdag een wet aangenomen die staats­burgerschap voor vluchtelingen uit Afghanistan, Pakistan en Bangladesh mogelijk maakt, mits ze geen moslim zijn.

David van Unen
De premier van India voert veel hervormingen door die vooral gunstig zijn voor hindoes. Beeld AFP
De premier van India voert veel hervormingen door die vooral gunstig zijn voor hindoes.Beeld AFP

Premier Narendra Modi noemde het aannemen van de wet een mijlpaal voor India, ‘die het lijden verlicht van mensen die zijn gevlucht voor vervolging’. Oppositieleider Sonia Gandhi vond het ook een historische dag voor de grondwettelijke geschiedenis van India, maar dan om heel andere redenen. “Vandaag markeert de overwinning van bekrompen en onverdraagzame krachten op het pluralisme dat India kenmerkt,” zei Gandhi.

Opjagen

Dankzij de zogenoemde Citizen Amendment Bill kunnen migranten die vóór 2015 naar India kwamen aanspraak maken op een Indiaas paspoort. Voorwaarde is wel dat ze boeddhist, christen, hindoe, parsi of sikh zijn of het jaïnisme aanhangen. Islamitische vluchtelingen zijn nadrukkelijk buiten het wetsvoorstel gelaten.

Voor de Rohingya uit buurland Myanmar, die daar al jaren worden opgejaagd en uitgemoord, biedt de wet dus geen ruimte. Volgens criti­ci in binnen- en buitenland is de wet een nieuwe poging van de hindoe-nationalistische regering om de moslimminderheid – met 170 ­miljoen geen geringe groep – op de huid te zitten.

India is van oudsher een seculier land, maar onder Modi zijn in de voorbije maanden hervormingen doorgevoerd die gunstig uitpakken voor hindoes in het land. Volgens een commentaar in de krant The ­Indian Express is de wet bovendien niet alleen bedoeld om buitenlandse moslims de deur te wijzen, hij zou ook ­gebruikt kunnen worden om moslims die al Indiaas staatsburger zijn, op te jagen.

In de noordoostelijke staat Assam, tussen Bhutan en Myanmar in­geklemd, zijn rellen uitgebroken. ­Assam is een populaire bestemming voor migranten uit die en andere ­landen. Modi heeft het leger naar de regio gestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden