Plus

India is duidelijk: Modi stevent af op monsteroverwinning

BJP-stemmers vierden de overwinning vanochtend al. Beeld AFP
BJP-stemmers vierden de overwinning vanochtend al.Beeld AFP

De Indiase premier Narendra Modi en zijn Bharatiya Janata-partij stevenen af op een historische overwinning in de verkiezingen, die werden gezien als een referendum voor Modi’s premierschap.

Op basis van peilingen was al verwacht dat Modi’s hindoenationalistische Bharatiya Janata-partij (BJP), voldoende stemmen zou krijgen om met een coalitie van een aantal kleine fracties weer een meerderheid te vormen in het Indiase parlement. De eerste tussenstanden wijzen zelfs op een monsteroverwinning voor zijn regerende partij. Zoals het er nu uitziet kan alleen zijn BJP op 291 van de 542 beschikbare zetels rekenen. Daarmee heeft Modi ook zonder coalitie een meerderheid in het parlement veroverd. Voor een bredere basis kan de beoogde coalitie volgens de tussenstanden goed zijn voor 320 zetels.

Het verlies voor het door Rahul Gandhi geleide Indian National Congress is groot. Zijn Congrespartij, die India in 1947 naar de onafhankelijkheid leidde en tot 2014 de grootste was, staat op het moment van schrijven op slechts 50 zetels.

Economische hervormingen

De verkiezingen werden gezien als een referendum over het premierschap van Modi. Hij voerde de afgelopen jaren grote economische hervormingen door die niet allemaal goed werden ontvangen. Weerstand is er ook tegen de partij van Modi vanwege diens voorkeur voor het hindoeïsme, wat de sociale spanningen in het religieus zeer diverse land met 1,3 miljoen inwoners volgens sommigen op de spits drijft. Modi verloor in december de regionale verkiezingen, en tijdens de campagneperiode kwam er groeiende onvrede naar buiten over de hoge landbouwprijzen en werkloosheid.

In aanloop naar de parlementsverkiezingen verschoof het thema van de campagne naar de relatie met buurland en rivaal Pakistan. Doorslaggevend was de dood van veertig Indiase politieagenten in de grensregio Kasjmir door een autobom in februari. “Nationale veiligheid kwam hierna in het hart van de verkiezingen te liggen,” aldus Harsh Pant, een politiek analist van de Observer Research Foundation in New Delhi tegen persbureau Reuters. “Hierdoor kon de BJP de aandacht afleiden van issues waarover ze liever niet praatte.”

Bovendien had de BJP beschikking over meer financiële middelen. Ze besteedde twintig keer zo veel aan de campagne dan uitdager Congress, die door Modi wordt bestempeld als de partij van de wereldvreemde elite.

Vooral in de deelstaat West-Bengalen lijkt Modi’s campagne vruchten te hebben afgeworpen. Het ziet ernaar uit dat zijn BJP in dit traditionele bolwerk van links en de Congrespartij meer dan 20 zetels gaat halen, tegenover een magere 2 in 2014. Modi voerde hier stevig campagne en hield veel bijeenkomsten, die geregeld gepaard gingen met opstootjes tussen BJP-aanhangers en die van de Congrespartij. Tegelijkertijd is Modi erin geslaagd zijn sterke positie in de Hindoestaanse staten in het noorden van het land te behouden.

Democratische monsterklus

De definitieve uitslag volgt vanavond, waarmee eindelijk een einde komt aan de democratische monsterklus die de verkiezingen in India waren. In de afgelopen vijf weken brachten 600 van de 900 miljoen stemgerechtigden hun stem uit bij een van de miljoen stembureaus verspreid over het land.

Ter vergelijking: bij de Europese verkiezingen mogen 375 miljoen mensen stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden