PlusExclusief

In Russische media gaat het over ‘een tweede Hitler’, maar wat vindt de gewone Rus?

Een billboard voor de Amerikaanse ambassade in Moskou met de tekst: 'Ter glorie van de helden van Rusland'.  Beeld ANP/EPA
Een billboard voor de Amerikaanse ambassade in Moskou met de tekst: 'Ter glorie van de helden van Rusland'.Beeld ANP/EPA

In Kremlinkringen wordt er woedend gereageerd op de levering van westerse tanks aan Oekraïne, maar veel Russen halen er hun schouders over op.

Jarron Kamphorst

In de dystopische roman 1984 van George Orwell (1903-1950) wordt een ritueel beschreven met de naam ‘De 2 minuten van haat’, een vast moment op de dag waarbij de leden van de regeringspartij hun woede en frustratie ventileren over de vijanden van de staat.

De uitzending van de Russische talkshow met presentator en Kremlinpropagandist Vladimir Solovjov had afgelopen donderdag veel weg van dat orwelliaanse ritueel, met het belangrijke verschil dat het op de staatstelevisie niet om 2 minuten ging, maar om vrijwel de voltallige 3 uur die het praatprogramma in beslag neemt.

“Het Vierde Rijk heeft de oorlog aan Rusland verklaard,” foeterde Solovjov, toen de levering van westerse en in het bijzonder Duitse tanks aan Oekraïne aan bod kwam. “Ze gaan tanks leveren. Wie kan nu nog ontkennen dat Berlijn geen legitiem doelwit is?” Terwijl hij nog wat mopperde over ‘jullie Duitse klootzakken’, verschenen er achter hem beelden van rollende tanks met het onderschrift ‘de denazificering van Duitsland’.

Ook in de populaire tv-show van Olga Skabejeva kregen de Duitsers ervan langs. In het tv-programma noemde een van haar gasten, militair analyticus Igor Korotsjenko, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz ‘de tweede Adolf Hitler’ die zojuist ‘Operatie Barbarossa 2.0’ was begonnen met hulp van zijn minister van buitenlandse zaken Annalena Baerbock, die hij ‘Von Ribbentrop in een rokje’ noemde.

Duitse kruisvaarders

In Kremlingezinde staatskranten is de teneur niet heel anders. Dagblad Moskovski Komsomolets kopte donderdag met ‘Weer Duitse tanks op Russisch grondgebied’; staatskrant Rossijskaja Gazieta meende dat ‘Duitse kruisvaarders voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer op Russen gaan schieten’.

Het zijn historische referenties die goed aansluiten op de retoriek van het Kremlin. Poetin en de zijnen schetsen de invasie van Oekraïne al langer als een historische eindstrijd tegen een vorm van neonazisme die in hun visie als een besmettelijke ziekte in Kiev en het Westen om zich heen grijpt. Niet voor niets herhaalde de Russische president meermaals dat een van de doelen van de oorlog de ‘denazificering’ van Oekraïne is.

Daarnaast blijft het Kremlin herhalen dat het niet alleen een oorlog voert in en tegen Oekraïne, maar ook tegen het collectieve Westen. Donderdag klonk vanaf het Rode Plein de eerste officiële reactie op het besluit van diverse westerse landen om tanks aan Kiev te leveren. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat het Westen direct betrokken is bij de oorlog. “We zien dat die (betrokkenheid, red.) groeit.”

Korreltje zout

Grote vraag is in hoeverre de gewone Rus de teksten gelooft. Want hoewel een groot gedeelte van de bevolking door de jarenlange propaganda met volle overtuiging meegaat in het Kremlinverhaal, zijn er ook genoeg Russen die de propaganda met een korreltje zout nemen.

Op de Amerikaanse televisiezender CNN kwamen die beide visies duidelijk aan bod toen een cameraploeg in Moskou de straat op ging om burgers te vragen naar hun mening over de levering van westerse tanks aan Kiev. Zo meende een geïnterviewde dat ‘we toch wel winnen, maar dat dit het conflict wel alleen maar groter maakt’. Een studente die voor de camera verscheen, was daarentegen een stuk sceptischer omdat een vriend van haar ‘werd gemobiliseerd en nu is verdwenen’.

Toch was het een vrouw van in de dertig die misschien nog wel de meest voorkomende zienswijze onder Russen formuleerde. “Dit is een politieke oorlog, geen oorlog van de mensen,” zei ze, waarmee ze de apathie verwoordde die volgens recente opiniepeilingen onder zeker 60 procent van de Russen leeft. “Wat moeten we anders doen? Onze meningen doen er toch helemaal niet toe.”

Kremlin: Johnson niet bedreigd met raket

Rusland ontkent dat president Vladimir Poetin zou hebben gedreigd om een raket af te vuren op Boris Johnson. De Britse oud-premier beweert in een BBC-documentaire dat Poetin dat dreigement vlak voor de Russische inval in Oekraïne heeft gedaan in een telefoongesprek tussen de twee. Het Kremlin zegt dat dat niet waar is. “Om precies te zijn is dit een leugen.”

Johnson spreekt in het programma over de groeiende spanningen tussen de Russische leider en het Westen in de jaren voor de invasie in Oekraïne. “Hij bedreigde me op een gegeven moment een beetje en zei: Boris, ik wil je geen pijn doen maar als ik een raket inzet, is dat zo gebeurd. Of iets in die trant.” Wel zegt Johnson dat hij destijds uit de relaxte toon van Poetin opmaakte dat de Russische president slechts inhaakte op zijn pogingen tot een onderhandeling te komen.

De oud-premier vertelt in de documentaire dat hij in het gesprek Poetin ervan probeerde te overtuigen dat er geen directe plannen waren om Oekraïne toe te laten tot de Navo.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden