Plus

In Denemarken is niet iedereen blij met het heropenen van de scholen

In Denemarken zijn de scholen sinds een week weer open. Het werkt, zo goed en zo kwaad als het kan, zegt de lerarenvakbond. Maar niet alle ouders zijn er blij mee.

Een vanwege de coronamaatregelen leeg klaslokaal in Kopenhagen, eerder deze maand. Beeld AFP
Een vanwege de coronamaatregelen leeg klaslokaal in Kopenhagen, eerder deze maand.Beeld AFP

Een schooldag in Denemarken, april 2020. De schooltafeltjes staan twee meter uit elkaar, aan elk tafeltje zit één kind. Wie tijdens de pauze verstoppertje speelt, mag wel iemand zoeken, maar niet aftikken (herhaal: níet aftikken). En de hulpjuffen die normaal met thee langs de klassen komen, brengen nu desinfecterende zeep mee, zodat iedereen om de twee uur zijn handen kan wassen.

Als eerste Europese land heeft Denemarken vorige week haar scholen weer geopend na een corona-lockdown van een maand. De rest van het continent kijkt toe naar het proeflaboratorium in het Scandinavische land. Want elke overheid, leraar en ouder worstelt met dezelfde vraag: is dit een goed idee?

De leerlingen zelf vinden van wel. “Ik kan weer met mijn vrienden spelen en plezier hebben, en we zien onze leraren weer,” zegt Konrad (7) uit Langeland tegen de Deense tv-zender DR. Dat hun ouders niet mee de school in mogen en dat ze in het gebouw via pijlen bepaalde looplijnen moeten volgen, nemen ze dan maar voor lief.

Met het heropenen van de scholen (en de kinderdagverblijven) probeert de Deense overheid het land een beetje te normaliseren en de economie weer wat op gang te brengen door ouders meer ruimte te geven om te werken. Denemarken heeft een relatief laag aantal corona-besmettingen en –doden. Volgens de regering is dat onder meer te danken aan snelle maatregelen die het land begin maart al nam. Al gingen de scholen er pas dicht op 12 maart, maar vier dagen eerder dan in Nederland.

Kinderen tot en met 11 jaar

Lang niet iedereen gaat weer naar school overigens; de heropening geldt voor kinderen tot en met 11 jaar. Op die manier vonden de Denen, waar kinderen langer dan hier op het basisonderwijs zitten, de ruimte om de klassen over de schoolgebouwen te verspreiden en zo aan de verplichte onderlinge afstand te kunnen voldoen. Dat houdt wel in dat de oudere kinderen het de rest van het schooljaar zeer waarschijnlijk met digitaal onderwijs zullen moeten doen: zij passen er simpelweg niet meer bij op school.

“Voor de jongere kinderen worden we nu ook geholpen door het weer: we kunnen veel buiten lesgeven,” zegt Dorte Lange, vice-voorzitter van de Deense lerarenvakbond. Haar conclusie na een week corona-onderwijs: “Het werkt, maar je moet niet hetzelfde niveau van onderwijs verwachten als normaal.” Er was wel discussie onder leraren: moet je gaan werken als je dat eigenlijk niet wilt, omdat je gezondheidsproblemen hebt? Lange: “Nu is besloten dat je dat in overleg met je huisarts moet bepalen.”

Hetzelfde probleem speelt ook bij de ouders en kinderen. In de eerste week kwamen lang niet alle kinderen opdagen, hun ouders hielden hen thuis. Een facebook-groep van bezorgde Deense ouders heeft inmiddels 40.000 leden. “Onze kinderen, degenen om wie we het meest geven, zijn geen proefkonijnen voor COVID-19,” stellen zij. Waarom gaan de scholen weer open, terwijl voor het normale leven wel strenge regels gelden, vragen zij zich af? Of hun zorgen terecht zijn, zal over één tot twee weken duidelijk worden. Lerarenleider Lange: “Laten we hopen dat de besmettingscijfers in Denemarken niet weer gaan stijgen.”

Hoe doet de rest van Europa het?

In Zweden zijn de scholen überhaupt nooit dicht gegaan. Het land voert een uniek beleid: restaurants en cafés zijn er ook open. Alle kinderen onder de 16 jaar gaan er gewoon naar school. “Er zijn geen verplichte maatregelen als kleinere klassen,” zegt een woordvoerder van de lerarenvakbond. “Wel moet iedereen goed op de hygiëne letten.”
Daarnaast is er een politieke discussie gaande of leraren die zelf in een risicogroep vallen, vanwege hun gezondheid of hun leeftijd, verplicht zijn om te blijven werken. Het land kent vooralsnog relatief meer coronadoden dan buurlanden Noorwegen en Denemarken, maar hoofd-microbioloog Karin Tegmark Wissel zei afgelopen weekend: “De trend die we de afgelopen dagen hebben gezien, is er een die zich stabiliseert.”

Frankrijk: de scholen gaan op 11 mei weer open, hoe dat precies in zijn werk zal gaan, wordt nog onderzocht.

Duitsland: vanaf 4 mei gaan de scholen en de kinderdagverblijven geleidelijk weer open.

België: het kabinet maakt vrijdag meer bekend over een (eventuele) heropening van de scholen.

Italië: het is nog niet officieel, maar het ministerie van onderwijs heeft al laten doorschemeren dat het schooljaar voorbij is. “Er zijn te veel doden en te veel risico’s,” zei minister van onderwijs tegen de Corriere della Sera.

Groot-Brittanië: de scholen zijn dicht en onderwijsminister Gavin Williamson meldde zondag dat er voorlopig nog geen zicht is op heropening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden