Plus

In de strijd tegen corona vaart België een heel eigen koers

In België zijn vanwege de oplopende coronacijfers ook weer nieuwe maatregelen ingevoerd. Een lockdown komt er echter niet. En dat is niet het enige punt waarop de Belgische koers verschilt dan de onze.

Tom Kieft
In België moet iedereen boven de 10 jaar een mondkapje op in publieke ruimten, en ook in deze Brusselse winkelstraat. Beeld BELGA
In België moet iedereen boven de 10 jaar een mondkapje op in publieke ruimten, en ook in deze Brusselse winkelstraat.Beeld BELGA

In België zijn vanwege de oplopende coronacijfers nieuwe maatregelen ingevoerd. Een lockdown komt er niet. En dat is niet het enige punt waarop de Belgische koers verschilt van de Nederlandse.

Iedereen moet opnieuw zo veel mogelijk thuiswerken en iedereen boven de 10 jaar moet in België een mondkapje op in publieke ruimten, zoals de bibliotheek en het ov. Zo wil de regering van premier Alexander De Croo de vierde golf het hoofd bieden.

Daar staat tegenover dat er geen nieuwe lockdown komt. Dus winkels, kroegen, restaurants en ook nachtclubs zijn open voor mensen die een QR-code kunnen overleggen, ook tot laat. Wel moet je in een restaurant een mondkapje op als je niet aan je tafel zit. “We leggen de focus nu op voorkomen en beschermen, niet op sluiten,” zei de liberale premier. Dat sluiten niet hoeft, is volgens De Croo de verdienste van de gevaccineerden. “Dat is dankzij jullie,” zei hij na het Overlegcomité van de zes Belgische regeringen. Reeds 90 procent van de Belgische bevolking is gevaccineerd.

Algemene vaccinatieplicht

Het is de vraag of de maatregelen voldoende zijn om de nieuwe golf in te dammen. Dagelijks komen er ruim 10.000 besmettingen bij, met tientallen dagelijkse doden tot gevolg. In het Overlegcomité was gepleit voor veel verdergaande maatregelen.

Net als in Nederland woedt er in België een discussie over de 2G-maatregel, waarbij alleen gevaccineerden en recent herstelden een groen vinkje in de coronapas krijgen. In België gaan steeds meer stemmen op voor een algemene vaccinatieplicht, zoals die al geldt voor polioprikken.

Ook de boosterprikcampagne is in België een stapje verder dan in Nederland, waar nu wordt begonnen met de 80-plussers. In België hebben bijna 900.000 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of mensen die een Janssenprik kregen al een boosterprik ontvangen. Er wordt zo snel mogelijk met het prikken van iedereen die dat wil begonnen, aldus De Croo.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden