Nieuws

Impeachtment: weer staat Trump terecht. En weer lijkt de uitkomst al bekend

null Beeld AP
Beeld AP

De Senaat buigt zich vanaf dinsdag over de rol van Donald Trump bij de aanval op het Capitool. Ook nu lijkt hij vrijuit te gaan, al gaat dat niet zonder kleerscheuren.

Op de kop af een jaar nadat Donald Trump door de Senaat was vrijgesproken in het vorige im­peachmentproces – het scheelt vier dagen – staat de nu ex-president vanaf dinsdag weer ­terecht voor de Amerikaanse Senaat.

De uitkomst van het proces lijkt dezelfde te zullen worden als toen: vrijspraak. Een impeachmentproces is immers een politieke zaak, geen strafproces, en voor de benodigde tweederdemeerderheid voor veroordeling moeten 17 Republikeinse senatoren tegen Trump stemmen. De meeste Republikeinse Senatoren hebben aangegeven de rijen gesloten te houden. Nog altijd is de invloed van Trump op de Republikeinse Partij, deels voortkomend uit de vrees om Trumps aanhang af te vallen, merkbaar.

Het is de vraag waarom de Democraten dan toch nog een proces tegen Trump wilden. Nog eens vrijspraak kan voor Trump voordelig uitpakken. Na de vorige mislukte impeachment – die ging over vermoed machtsmisbruik van Trump door de Oekraïense president onder druk te zetten – jubelde hij dat hij ‘volledig’ vrijgepleit was in de ‘heksenjacht’ tegen hem. Bovendien kan vrijspraak dit keer een eventuele strafrechtelijke vervolging voor de Capitool­bestorming belemmeren.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Constitutionele misdaad

Daarnaast heeft de regering van de Democratische president Joe Biden er baat bij dat het proces zo snel mogelijk achter de rug is. Zolang het impeachmentproces voortduurt, kan de nieuwe president zijn wetten niet door de Senaat loodsen. Vermoedelijk zal binnen een week al de uitspraak volgen.

In de ogen van de Democraten, en in die van tien Republikeinse Afgevaardigden met hen, heeft Trump de ‘ernstigste constitutionele misdaad’ gepleegd door zijn achterban op te zwepen het Capitool te bestormen. Daarmee heeft Trump volgens de aanklacht aangezet tot een opstand tegen de Amerikaanse overheid. Behalve de ophitsende toespraak die Trump hield in Washington vlak voor de aanval op het Capitool, behoren zijn pogingen de verkiezings­uitslag teniet te doen ook tot de aanklacht.

Sinds de aanval op het Capitool lijkt een groeiend aantal Amerikanen zich van Trump af te keren. Een poll van ABC News liet zien dat nu al 56 procent van de Amerikanen vindt dat Trump veroordeeld moet worden. De Democraten hopen met het proces die groep verder te laten groeien, waarmee steun aan Trump voor zijn partij lastiger wordt.

Voordat de Senaat zich daarover buigt, zal die dinsdag en woensdag debatteren en stemmen over de vraag of de procedure grondwettelijk is.

‘Samenzwering’

Brad Raffensperger, de hoogste verkiezingsfunctionaris in Georgia, heeft een onderzoek geopend naar een poging van Trump de verkiezingsuitslag in de staat ongeldig te laten verklaren. Trump had Raffensperger in een telefoongesprek onder druk gezet de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren. Trump zou Raffensperger in het gesprek hebben opgedragen ’genoeg stemmen te vinden’ om zijn verkiezingsnederlaag in Georgia terug te draaien. Volgens experts heeft Trump daarmee mogelijk meerdere wetten overtreden, waaronder samenzwering om verkiezingsfraude te plegen. Dat kan bij veroordeling leiden tot boetes of zelfs een gevangenisstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden