IJs op Groenland smelt zeven keer sneller dan in de jaren negentig

Het ijs op Groenland smelt zeven keer zo snel als aan het einde van de vorige eeuw. Als de trend doorzet, lopen over tachtig jaar 400 miljoen mensen direct gevaar.

David van Unen
Het ijs op Groenland smelt zeven keer sneller dan in de jaren negentig. Beeld Jonathan Nackstrand/AFP
Het ijs op Groenland smelt zeven keer sneller dan in de jaren negentig.Beeld Jonathan Nackstrand/AFP

Een gezelschap van bijna negentig internationale onderzoekers publiceerde dit gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Uit Nederland deden de TU Delft en Universiteit Utrecht mee aan de lijvige studie naar de stand van de ijskap op Groenland. Ze combineerden 26 afzonderlijke onderzoeken naar de omvang van de ijsmassa, waaronder de gegevens van elf satellietmissies. Die leveren onweerlegbaar bewijs, zeggen de onderzoekers. “Het meest complete beeld van het ijsverlies van Groenland tot nu toe.”

Zeespiegel

Sinds 1992 is er 3,8 biljoen ton aan ijs gesmolten. Waar dat begin jaren negen­tig nog met gemiddeld 33 miljard ton per jaar ging, heeft het verdwijnen van het ijs sinds 2000 een hoge vlucht genomen. De afgelopen tien jaar verloor Groenland gemiddeld 254 miljard ton ijs per jaar.

Dat aanhoudende smelten heeft invloed op het stijgen van de zeespiegel, die volgens de onderzoekers alleen maar hoger zal komen te liggen. De groep gaat uit van een zeespiegelstijging van 67 centimeter in 2100. Dat is bijna een decimeter meer dan waar tot nu toe van werd uitgegaan en komt overeen met de somberste voorspellingen van het klimaatpanel IPCC.

“Dit zijn geen onwaarschijnlijke scenario’s die misschien een kleine impact zullen hebben,” zegt hoofd­onderzoeker Andrew Shepherd tegen de Britse krant The Guardian. “Dit gaat echt gebeuren en het zal verwoestende consequenties hebben voor kustgebieden.” Dat treft niet alleen eilanden in de Grote Oceaan, benadrukt hij. In de bedreigde gebieden wonen 400 miljoen mensen.

Groenland is dankzij de ligging gevoeliger voor veranderingen aan het klimaat dan andere plekken. De ijskap ligt precies op de grens van polaire en zachtere weersomstandig­heden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden