IJs Groenland smelt sneller

John Schwartz
- Beeld EPA
-Beeld EPA

Dit stellen wetenschappers in een gisteren gepubliceerd onderzoek over Antarctica, dat twee keer zo snel opwarmt als de rest van de aarde. Volgens de onderzoekers was de vermindering van ijs in 2012 vier keer zo hoog als in 2003. Na een consolidatie in de periode 2013-2014 zet de afname weer door.

De studie heeft met name gekeken naar de met ijs bedekte delen van zuidwest-Groenland, dat weinig gletsjers telt en tot nu toe niet als een belangrijke bron van ijsafname werd beschouwd.

De studie is onderdeel van een reeks onderzoeken die deze maand zijn verschenen, die erop duiden dat wetenschappers de effecten van opwarming te conservatief hebben ingeschat. Vorige week bleek uit een ander onderzoek dat de ijsafname in Antarctica meer bijdraagt aan het stijgen van de zeespiegel dan werd aangenomen.

Weer een andere studie draagt bouwstenen aan voor de stelling dat de oceanen veel sneller opwarmen dan uit eerdere schattingen blijkt. Dat komt omdat warm water uitzet.

Volgens de wetenschappers onderstrepen al deze resultaten de noodzaak voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Volgens de huidige prognoses zal de zeespiegel met bijna 61 centimeter stijgen als de aarde met twee graden opwarmt. Tussen de 32 en 80 miljoen mensen in kustgebieden zullen dan te maken krijgen met overstromingen.

80 mln

Tussen de 32 en 80 miljoen mensen worden getroffen door overstromingen als de aarde met twee graden opwarmt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden