Plus

Ierland opeens koploper in besmettingen

Ierland is na een snelle opmars van het virus de EU-lidstaat met de meeste coronabesmettingen. Per 1 miljoen inwoners hebben er 1289 corona, drie keer zoveel als Nederland. Begin december waren het er in Ierland nog maar vijftig per miljoen inwoners.

Mark van Assen
Op oudejaarsdag werd er in Ierland nog volop gewinkeld na een versoepeling van de eerdere lockdown. Beeld AFP
Op oudejaarsdag werd er in Ierland nog volop gewinkeld na een versoepeling van de eerdere lockdown.Beeld AFP

De afgelopen week zijn er in Ierland 45.000 gevallen bij gekomen. Dat betekent dat het virus zich er sneller verspreidt dan in de andere lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Ierse premier Micheál Martin wijst vooral naar de nieuwe Britse coronavariant: “Deze heeft een beduidende impact op het aantal besmettingen.”

Critici noemen echter de versoepeling van de regels in de aanloop naar Kerstmis als belangrijkste oorzaak. Volgens Martins voorganger Leo Varadkar, nu parlementslid voor Fine Gael, is dat evenwel te simpel. “Alsof nu alles oké zou zijn geweest als we één ding anders hadden gedaan.”

Verticale lijn

Toen de Ieren begin december uit hun zes weken durende lockdown kwamen, hadden ze de laagste besmettingscijfers van de hele EU. Het was voor de regering aanleiding de regels te versoepelen. Zo mocht elk gezin tot en met Kerstmis twee andere huishoudens ontvangen. Ook restaurants mochten weer open.

Maar toen brak de hel los, zoals de Britse krant The Guardian schrijft. Vanaf half december raasde het virus over het eiland. Het ging zo snel dat zelfs het somberste scenario werd overtroffen. In de grafieken van de laatste weken is een bijna verticale lijn omhoog te zien.

Volgens cijfers van Our World in Data is het Ierse gemiddelde van de afgelopen zeven dagen 1289 gevallen per miljoen inwoners. Dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk (854), de VS (751), Nederland (427) en Frankrijk (279).

De cijfers van Ierland zijn des te opvallender, omdat het er tot nu toe relatief goed ging. In de laatste week zijn er volgens Ierse media ruim 46.000 besmettingen genoteerd, meer dan het totaal in de periode van maart tot oktober.

Noodtoestand

Er zijn dan ook grote zorgen over de druk op ziekenhuizen. De krant Irish Times citeert Alan Irvine, het hoofd van de IHCA, de vereniging van medisch specialisten. “Het systeem voor acute zorg heeft nog nooit zo onder druk gestaan. Dit is niets minder dan een nationale noodtoestand.” Volgens Irvine kan het aantal patiënten de komende dagen zelfs verdubbelen, en dat zou ‘rampzalig’ zijn.

De Ierse regering probeerde het tij nog te keren door vanaf tweede kerstdag een strenge lockdown af te kondigen, inclusief een avondklok tussen 20.00 uur en 06.00 uur.

Avondklokken

In Nederland wordt gesproken over een avondklok. In diverse Europese landen is die al langer van kracht.

Frankrijk: niet naar buiten tussen 20.00 uur (in een derde van de provincies vanaf 18.00 uur) en 06.00 uur, nog zeker tot 20 januari

Duitsland: geen landelijke avondklok, maar wel in sommige deelstaten.

België: uiteenlopende avondklokken voor verschillende gebieden.

Griekenland, Italië, Tsjechië en Spanje kennen eveneens een avondklok. Het effect is onduidelijk, omdat elke avondklok onderdeel is van een groter pakket aan maatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden