Iemand ontslaan omdat hij homo is, mag ook niet in VS

Amerikaanse lhbt’ers mogen op de arbeidsmarkt niet langer worden gediscrimineerd. Geaardheid dan wel identiteit is verboden als grond voor ontslag. Die uitspraak van het Hooggerechtshof is een overwinning voor de gemeenschap in de VS.

Een man zwaait op de fiets met een regenboogvlag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Beeld AFP
Een man zwaait op de fiets met een regenboogvlag voor het Amerikaanse Hooggerechtshof.Beeld AFP

Gerald Bostock had er meer dan zeven jaar procederen voor nodig. De jeugdwerker uit Atlanta vocht het ontslag aan dat hem was aangezegd nadat hij zich had aangesloten bij een softbalteam voor homoseksuele mannen, uitkomend in de Hotlanta Softball League.

Bostocks ontslag betekende destijds automatisch het verlies van zijn ziektekostenverzekering. Dat hij herstellende was van prostaatkanker, deed daar niets aan af. Zijn rechtsgang eindigde maandag met een voor Amerikaanse begrippen baanbrekende uitspraak van het Hooggerechtshof.

Zes van de negen rechters van het in meerderheid conservatieve Hooggerechtshof waren het erover eens dat de bepalingen uit een burgerrechtenwet uit 1964 ook gelden voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

‘Alle pijn waard’

Behalve het geval van Bostock keek het hof ook naar de ontslagzaken van Aimee Stephens – een transgender in de uitvaartbranche – en de homoseksuele skydive-instructeur Donald Zarda. De laatste begon tien jaar geleden al een zaak tegen het ontslag vanwege zijn geaardheid. Bostock is als enige van de drie eisers nog in leven. Tegen The Washington Post: ‘Ik heb hier ook niet om gevraagd, maar het was wel nodig. De strijd is alle pijn waard geweest.’

De Civil Rights Act legde 56 jaar geleden vast dat Amerikanen op hun werk niet gediscrimineerd mogen worden om hun etniciteit, religie, nationaliteit of sekse.

De nota bene conservatieve rechter Neil Gorsuch – twee jaar geleden benoemd door president Trump – vindt dat die regels ook opgaan voor homoseksuelen of transgenders. “Een werkgever die iemand ontslaat omdat hij of zij homoseksueel of transgender is, doet dit vanwege eigenschappen of handelingen die niet in het geding waren geweest bij mensen met een andere sekse.”

Tegenstanders

Volgens de Universiteit van Californië zijn er meer dan 8,1 miljoen lhbt’ers actief op de arbeidsmarkt in de VS. Hun rechten worden voornamelijk op staatsniveau vastgelegd. De meeste staten hebben volgens persbureau AP geen wetsbepalingen over de bescherming van lhbt’ers. Met het vonnis hebben ze bij een ontslagzaak of andere vorm van discriminatie voortaan federale jurisprudentie; de concreetste vorm van bescherming op de arbeidsmarkt die zij tot nu toe hebben gekregen.

De kous is overigens nog niet af. ­Tegenstanders, waaronder de regering-Trump, stellen dat de Civil Rights Act alleen geldt voor discriminatie op basis van geslacht. Er loopt nog een aantal zaken over de deelname van transgenders aan sportwedstrijden en het gebruik van openbare toiletten. Ook kunnen werkgevers die iemand uit religieuze overwegingen hebben ontslagen, nog proberen de uitspraak onderuit te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden