Human Rights Watch: Israël maakt zich schuldig aan apartheid

Israël maakt zich schuldig aan apartheid tegen Palestijnen en moet hiervoor vervolgd worden, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een dinsdag verschenen rapport over het beleid van de Israëlische regering en de behandeling van Palestijnen.

Het Parool
Palestijnen demonstreerden vorig jaar bij de stad Salfit op de Westelijke Jordaanoever tegen de uitbreiding van Joodse Israëlische nederzettingen in het gebied. Volgens Human Right Watch hebben Palestijnen bijvoorbeeld minder bewegingsvrijheid dan Israëliërs. Beeld AP
Palestijnen demonstreerden vorig jaar bij de stad Salfit op de Westelijke Jordaanoever tegen de uitbreiding van Joodse Israëlische nederzettingen in het gebied. Volgens Human Right Watch hebben Palestijnen bijvoorbeeld minder bewegingsvrijheid dan Israëliërs.Beeld AP

Human Rights Watch benadrukt de term apartheid te gebruiken volgens het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag van de Verenigde Naties. Dat houdt in dat er onmenselijke daden worden uitgevoerd met overheersing van een raciale groep als doel, terwijl een andere raciale groep systematisch wordt onderdrukt.

In het rapport staat onder meer dat Israëliërs op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook van de Israëlische autoriteiten een ‘superieure status’ hebben gekregen ten opzichte van de Palestijnen uit hetzelfde gebied. De onderzoekers melden bijvoorbeeld dat Palestijnen minder bewegingsvrijheid hebben dan Israëliërs. Ook buiten deze gebieden worden volgens hen de rechten van Palestijnen geschonden.

Joodse meerderheid

Zo heeft het officiële beleidsplan voor hoofdstad Jeruzalem onder meer als doel een ‘sterke Joodse meerderheid in de stad’ te behouden. Daarnaast gelden er wetten waardoor honderden kleine Joodse steden het recht hebben om Palestijnse bewoners uit te sluiten en wordt slechts een fractie van het onderwijsbudget aan Palestijnse scholen uitgegeven.

Ook worden Palestijnse burgers onder streng militair toezicht geplaatst, terwijl Joodse Israëliërs in dezelfde gebieden al hun burgerlijke rechten en vrijheden behouden.

Bovendien worden bouwvergunningen voor Palestijnse burgers consequent geweigerd; er zijn duizenden huizen gesloopt met als argument dat de huizen zonder vergunning zijn gebouwd. Daarnaast maakt de Israëlische overheid gezinshereniging voor Palestijnen in de bezette gebieden zo goed als onmogelijk, stelt Human Rights Watch.

Privileges

Human Rights Watch roept Israël op een einde te maken aan de situatie in het land waarbij Palestijnen worden onderdrukt en Israëliërs privileges hebben. De mensenrechtenorganisatie hoopt dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, dat al mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden onderzoekt, zich over de kwestie gaat buigen. De Verenigde Naties worden opgeroepen een onderzoekscommissie in te stellen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport in een eerste reactie een ‘propagandapamflet’ dat afkomstig is van een organisatie ‘die al jaren actief boycot tegen Israël promoot’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden