Nieuws

Hulporganisaties vrezen cholera-uitbraak in aardbevingsgebied Syrië

In het aardbevingsgebied in Noord-Syrië zijn al zeshonderd gevallen van cholera vastgesteld. Twee mensen zijn inmiddels overleden. ‘We zien slechts het topje van de ijsberg.’

ANP
Een ingestort gebouw in Jindires, vlakbij Aleppo.  Beeld Getty Images
Een ingestort gebouw in Jindires, vlakbij Aleppo.Beeld Getty Images

De Nederlandse hulporganisatie Dokters van de Wereld en het Rode Kruis vrezen voor een grote cholera-uitbraak in het aardbevingsgebied in Noord-Syrië. Directeur van Dokters van de Wereld Jasper Kuipers zegt dat er al zeker zeshonderd gevallen zijn vastgesteld, maar dat er waarschijnlijk veel meer zijn. “We zien slechts het topje van de ijsberg.”

“Door de aardbevingen zijn drinkwatervoorzieningen en rioleringen kapot. Ook is de rivier de Eufraat sterk vervuild,” zegt Kuipers. In het gebied wonen ongeveer vier miljoen ontheemden, aardbevingsslachtoffers, maar ook veel mensen die al eerder gevlucht waren vanwege de burgeroorlog die woedt sinds 2011.

Verouderd watersysteem

Het Rode Kruis zegt dat de gezondheidsrisico’s voor mensen in Noordwest-Syrië de afgelopen maand alleen maar groter zijn geworden. “De watervoorziening dreigt het te begeven,” schrijft de hulporganisatie. In de stad Aleppo was het watersysteem al zo verouderd dat er geen extra onderdelen meer voor zijn. “Door jarenlang conflict, een slechte economische situatie en de aardbeving werkt nog maar 50 procent van de water- en sanitatiesystemen in Syrië naar behoren. Ter vergelijking, voor 2010 lag dit percentage tussen de 92 (landelijke gebieden) en 98 procent (in steden).”

Dokters van de Wereld zegt dat cholera al in het gebied woedt sinds augustus vorig jaar en dat de situatie erger is geworden door de aardbeving begin februari. Kuipers roept op tot veel meer medische en humanitaire hulp aan het gebied. “Voor een effectieve bestrijding hebben de organisaties op de grond slechts kwart van de benodigde middelen.”

Op meerdere plekken moeten honderden mensen enkele wc’s met elkaar delen, schrijft het Rode Kruis. Dat maakt de kans op ziektes groter, omdat de toiletten minder schoon worden door het veelvuldige gebruik.

Cholera is een goed te behandelen ziekte, als die op tijd wordt vastgesteld. Er zijn ook vaccins voor, maar op het moment dat er een uitbraak is, heeft inenten geen nut meer. Dan moeten mensen worden behandeld. Eén manier om cholera tegen te gaan is de hygiëne in de opvangkampen verhogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden