Huis VS veroordeelt verbale aanvallen Trump

Het door Democraten geleide Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de racistische uitspraken van Donald Trump in een stemming veroordeeld. Vier Republikeinse afgevaardigden keerden zich ook tegen de uitspraken van de president, maar bij zijn achterban doet hij het goed. 

Democratisch congreslid Rashida Tlaib vertrekt na de stemming. Beeld AFP

De stemming over de reeks tweets waarin Trump zich impliciet wendde tot vier Democratische Congresleden van kleur en hun vertelde het land te verlaten, is een symbolische. Gevolgen voor de president heeft die niet.

Pijnlijk is die wel. Ondanks aandringen bij leden van de Republikeinse partij voor unanieme steun voor de president in de stemming, stonden vier Republikeinse afgevaardigden dinsdag op tegen Trump. “Ik herken racisme als ik het zie,” aldus John Lewis, de Republikeinse afgevaardigde uit de staat Georgia. “En op het hoogste niveau van overheid is er geen plek voor racisme.”

The Squad

Hoewel de president in zijn twitterkanonnade geen namen noemde, was het duidelijk dat die gericht was op vier Democratische vrouwelijke Congresleden, die samen bekend staan als ‘The Squad’. Alle vier zijn zij niet wit, maar wel Amerikaans staatsburger. Drie van hen zijn gewoon in de VS geboren.

Trump houdt desondanks vol dat die tweets niet racistisch van aard zijn. ‘Ik heb geen gram racisme in me,’ waste Trump zijn handen dinsdag op Twitter in onschuld. Maar onder de oppervlakte lijkt Trump met het oog op de presidentsverkiezingen in 2020 vastberadener dan ooit zijn – overwegend witte – achterban met xenofobe retoriek op te zwepen.

Vorige week kondigde hij deportaties van immigranten zonder papieren aan en dinsdag gingen nieuwe asielregels in, die worden gezien als de extreemste tot nu toe. Tegen de invoering van de wet is woensdagdoor burgerrechtenorganisatie ACLU een rechtszaak aangespannen. De wet, die in essentie inhoudt dat mensen niet meer aan de zuidgrens van de VS asiel kunnen aanvragen, zou internationale verdragen schenden.

Steun voor Trump neemt toe

Trump lijkt de gok te wagen dat zijn achterban door de harde lijn wordt aangetrokken en de jongste peilingen lijken daarop ook te wijzen. De steun onder leden van zijn partij is volgens een peiling van persbureau Reuters ten opzichte van een week eerder met 5 procent toegenomen, tot 72 procent van de leden.

Democratische leider Nancy Pelosi.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden