Plus

Huis van Afgevaardigden stemt voor afzetting president Trump, Senaat aan zet

In de nacht van woensdag op donderdag is Donald Trump als eerste Amerikaanse president ooit voor de tweede keer geïmpeacht. Naast de Democraten, stemden ook tien Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden voor afzetting.

Tom Kieft
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, sluit de stemming over Trumps tweede impeachment. Beeld AP
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, sluit de stemming over Trumps tweede impeachment.Beeld AP

Hoe een president over jaren wordt herinnerd, is koffiedik kijken, maar sinds vannacht kunnen we vaststellen dat Trumps presidentschap hoe dan ook met een schandvlek zonder precedent de boeken in gaat.

Het Huis van Afgevaardigden heeft voor impeachment van president Trump gestemd wegens het ‘aanzetten tot geweld tegen de overheid’, dat voorafging aan de bestorming door een boze menigte van het Capitool vorige week. Alle Democraten en tien Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden schaarden zich achter de in beschuldiging stelling.

Daarmee geldt de tweede impeachment van Trump als de onpartijdigste impeachment ooit. Niet eerder stemden zoveel partijgenoten voor de afzetting van hun eigen president.

“Hoewel de aanklacht niet perfect is, is er geen excuus voor de acties van de president,” zei afgevaardigde Dan Newhouse van de staat Washington. Tijdens het twee uur durende beraad was hij eerste Republikein die zijn steun voor de impeachment uitsprak. In een directe boodschap aan zijn partijgenoten zei hij dat iedereen die zich niet uitspreekt tegen het geweld dat Trump aanwakkert, verantwoordelijkheid daarvoor draagt. Bij de bestorming van het Capitool, het gebouw van de volksvertegenwoordiging, vorige week overleden vijf mensen.

Het zijn barstjes in de loyaliteit aan Trump; een complete scheuring werd het allerminst. Het overgrote deel van de Republikeinen in het Huis blijft achter de president staan. Sommigen verweten de Democraten hypocrisie; zíj hadden juist tot geweld aangespoord ten tijde van de Black Lives Matterdemonstraties dit jaar.

De meeste tegenstemmers verdedigden Trumps retoriek echter niet. In plaats daarvan klonk meermaals de overtuiging dat impeachment zeven dagen voor diens vertrek alleen maar tot meer verdeeldheid zou leiden.

Niet alleen symbolisch

Tot afzetting zal het hoe dan ook niet leiden. De Senaat moet nu nog over de impeachment stemmen en de Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnell heeft al aangegeven dat dat proces dat meerdere dagen in beslag neemt op zijn vroegst 19 januari zou kunnen beginnen. Een dag later loopt Trumps termijn al ten einde.

Dat betekent niet dat de stemming enkel symbolisch van aard was. De Senaat kan nog na de machtswisseling stemmen over de aanklacht. Wordt die met een tweederdemeerderheid aangenomen, dan kan de Senaat ervoor kiezen Trump te verbieden ooit nog president te worden.

Video van Trump

In de Senaat hebben de Democraten na het aantreden van Joe Biden als president de controle. Alsnog zullen dan zeventien Republikeinen voor een veroordeling overstag moeten gaan. Dat is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, te meer omdat McConnell, die geldt als de invloedrijkste Republikein in de Senaat, het volgens The New York Times heeft gehad met Trump. Zijn stem zou anderen over de streep kunnen trekken.

Trump lijkt de druk ook te voelen. Het Witte Huis bracht na de stemming een boodschap naar buiten. Daarin repte de president weliswaar met geen woord over de impeachment, maar hij droeg wel zijn gevolg nadrukkelijk op zich vredig te gedragen. De FBI waarschuwde deze week dat in aanloop naar en tijdens Bidens inauguratie gewelddadige pro-Trumpprotesten gepland staan in het hele land.

Leider van de Democrate, Steny Hoyer, loopt langs leden van de 'National Guard'. Zij waren in het gebouw van het parlement om nieuwe bestormingen te voorkomen. Beeld AFP
Leider van de Democrate, Steny Hoyer, loopt langs leden van de 'National Guard'. Zij waren in het gebouw van het parlement om nieuwe bestormingen te voorkomen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden