Nieuws

Hoogste ontbossing Amazone sinds 2008

Voor het eerst sinds 2008 is er tussen augustus 2018 en juli 2019 meer dan 10.000 vierkante kilometer ontbost in het Braziliaanse Amazonegebied. Het gaat om een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit cijfers die donderdag zijn bekendgemaakt.

Het Parool
Ontbossing in het beschermde gebied Nascentes da Serra do Cachimbo in Altamira in de Braziliaanse deelstaat Pará. Beeld AFP
Ontbossing in het beschermde gebied Nascentes da Serra do Cachimbo in Altamira in de Braziliaanse deelstaat Pará.Beeld AFP

De ontbossing van de inheemse gebieden steeg zelfs tot 74,5 procent, blijkt uit de gegevens van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (Inpe). Daar ging tussen augustus 2018 en afgelopen juli tot 423,3 vierkante kilometer verloren, ten opzichte van 242,5 vierkante kilometer een jaar eerder.

In totaal is het grootste tropisch regenwoud ter wereld in één jaar tijd 10.100 vierkante kilometer kleiner geworden, tegenover 7.536 vierkante kilometer tussen augustus 2017 en juli 2018. Dat is de grootste omvang sinds 2008, toen 12.911 vierkante meter bos verdween. Daarna kende de ontbossing een daling, onder meer door controle- en beheersprogramma’s. Procentueel gaat het om de op één na hoogste toename van de ontbossing ooit. Alleen in 1995 was het percentage nog hoger (95%).

In een eerder rapport, dat op 18 november gepresenteerd werd, was sprake van een ontbossing van 9.762 vierkante kilometer, maar die cijfers zijn nu bijgesteld.

Bolsonaro

In de meetperiode zitten ook de eerste zeven maanden van de ambtstermijn van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro. Die staat bekend als een klimaatscepticus zonder veel zorg voor het milieu. Bolsonaro wil graag meer houtkap in het regenwoud toestaan ten gunste van mijn- en landbouwactiviteiten. Ook is gedurende zijn regeerperiode aanzienlijk bezuinigd op beschermings- en controle-instanties, waardoor bijvoorbeeld minder boetes worden uitgeschreven voor milieudelicten zoals illegale houtkap en het in brand steken van bossen.

Bolsonaro heeft recent nog de ontbossing gebagatelliseerd. Op de vraag van verslaggevers of hij van plan was iets te gaan doen aan de hoge ontbossingscijfers, antwoordde hij: “Je kunt er niks aan doen, evenmin als aan de bosbranden. Het is cultureel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden