Hoogste concentratie microplastic op zeebodem ooit gemeten

Op de bodem van de Middellandse Zee bij Italië hebben wetenschappers 1,9 miljoen plasticdeeltjes per vierkante meter gevonden: de hoogste concentratie microplastics tot nu toe gemeten.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

De wetenschappers, onder leiding van de Universiteit van Manchester, onderzochten het sediment op de bodem van de Middellandse Zee, zo schrijft de Britse publieke omroep de BBC.

Het microplastic (kunststofdeeltjes die kleiner zijn dan 1 millimeter) bestaat voornamelijk uit vezels uit kleding en textiel, en uit afgebroken deeltjes van grotere plastic objecten.

De onderzoekers vermoeden dat het plastic in het sediment terechtkomt door meegevoerd slib. Dat slib wordt door neerwaartse stromen vanaf hoger gelegen stukken van de zeebodem naar de lager gelegen stukken vervoerd. In de laagst gelegen plekken hoopt het zich vervolgens op, waardoor daar ook hoge concentraties microplastic gevormd kunnen worden.

Hoofdonderzoeker Ian Kane, in een verklaring: ‘Bijna iedereen heeft van de beruchte drijvende ‘plastic soep’ in de oceaan gehoord, maar we zijn geschrokken van de hoge concentraties microplastic die we aantroffen in de diepe zeebodem.’

‘We hebben ontdekt dat microplastic niet gelijk verdeeld is over het studiegebied, maar dat het in plaats daarvan wordt verdeeld door krachtige zeebodemstromen, waardoor het zich in bepaalde gebieden kan concentreren.’

Verbod microplastic

Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) pleitte begin vorig jaar voor een Europees verbod op het gebruik van microplastic. Zo’n verbod kan de hoeveelheid microplastic die in het milieu terechtkomt volgens het ECHA met 400.000 ton terugdringen in de komende twintig jaar.

Fabrikanten gebruiken microplastic in cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, bouwmaterialen en medicijnen. Microplastic zit niet alleen in verzorgingsproducten als scrubs, tandpasta en doucheschuim, maar worden ook veel gebruikt in de land- en tuinbouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden