Nieuws

Hooggerechtshof VS verwerpt rechtszaak tegen verkiezingsuitslag

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een rechtszaak nietig verklaard die door Texas was aangespannen om de stemresultaten van de presidentsverkiezingen van 3 november in vier staten ongeldig te verklaren.

Het Parool
De Amerikaanse president Donald Trump moest vrijdagavond opnieuw een juridische nederlaag slikken in zijn pogingen de verkiezingsuitslag om te keren. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump moest vrijdagavond opnieuw een juridische nederlaag slikken in zijn pogingen de verkiezingsuitslag om te keren.Beeld REUTERS

Het is de zoveelste nederlaag die zittend president Donald Trump heeft geleden in zijn juridische strijd om de overwinning van aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.

De rechters verwierpen in een kort bevel de zaak die door de Republikeinse procureur-generaal Ken Paxton van Texas was aangespannen tegen vier staten waar Biden de meerderheid kreeg, maar waar Trump vier jaar geleden nog won. Het gaat om Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Volgens Texas waren de vier staten in de fout gegaan. Zij wijzigden in verband met de coronacrisis verkiezingsprocedures, maar dat zou illegaal zijn geweest.

Het Hooggerechtshof oordeelt echter dat Texas geen juridische positie heeft om te claim in te dienen. “Texas heeft geen kenbaar juridisch belang getoond in de manier waarop een andere staat zijn verkiezingen houdt”, staat in het bevel.

Congres

Het Hooggerechtshof heeft een conservatieve meerderheid van 6 tegen 3, onder wie drie rechters die door Trump zijn benoemd. Twee conservatieve opperrechters, Samuel Alito en Clarence Thomas, zeiden dat ze Texas zouden hebben toegestaan de zaak aan te spannen, maar dat ze de vier staten niet zouden hebben geblokkeerd om hun verkiezingsuitslag af te ronden.

De zaak van Texas kreeg de steun van Trump, die deze week twitterde dat het ‘de grote zaak’ was, die de verkiezingsuitslag zou omkeren. Ook 18 Republikeinse procureurs en 126 Republikeinen in het Congres, onder wie de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy, schaarden zich achter de poging om de stembusuitslag te veranderen.

Sinds de verkiezingen heeft Trump vrijwel onophoudelijk, zonder bewijs te leveren, beweerd dat Biden door het plegen van verkiezingsfraude heeft gewonnen. De president heeft tientallen rechtszaken aangespannen om de uitslag in zijn voordeel te veranderen, maar die gingen allemaal verloren.

Maandag stemmen de 538 leden van het kiescollege (Electorial College) op de kandidaat die in zijn of haar staat heeft gewonnen. Dan zal de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen officieel en echt onomkeerbaar zijn: 306 stemmen voor Joe Biden, 232 voor Donald Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden