Verenigde Staten

Hooggerechtshof: Trump moet documenten overdragen aan onderzoekscommissie Capitoolbestorming

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een verzoek afgewezen van oud-president Donald Trump om vrijgave van Witte Huis-documenten aan een parlementaire onderzoekscommissie te blokkeren. Dat betekent dat de dossiers moeten worden overgedragen aan de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de Capitoolbestorming onderzoekt.

Redactie
Donald Trump. Beeld REUTERS
Donald Trump.Beeld REUTERS

Met een meerderheid van acht tegen één werd Trumps verzoek verworpen. Het feit dat er nog andere rechtszaken lopen over deze documenten, vormt volgens het hoogste hof geen belemmering.

Het comité krijgt door dit besluit ruim 700 pagina’s aan documenten in handen. Het gaat onder meer om memo’s van de toenmalige president aan zijn woordvoerder, gegevens van bezoekers aan het Witte Huis en verslagen van telefoongesprekken. Via de stukken hopen de commissieleden te achterhalen welke rol Trump en zijn medewerkers mogelijk speelden bij de bestorming van het Amerikaanse parlement.

De voormalige president trachtte zich de afgelopen maanden te verschuilen achter het presidentiële privilege dat hij tijdens zijn ambt genoot. Omdat hij inmiddels president-af is, geldt deze regel voor hem niet meer.

Aanhangers van Trump bestormden het Capitool in Washington, waar het Amerikaanse parlement zetelt, op 6 januari vorig jaar. Op dat moment werd daar de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd. Trump beweerde toen al maanden dat zijn verkiezingsverlies te wijten was aan massale stembusfraude, een onbewezen claim die hij vlak voor de bestorming tijdens een toespraak herhaalde.

Het onderzoekscomité heeft inmiddels al meer dan 300 mensen gesproken over de gebeurtenissen op 6 januari zelf en de dagen ervoor en erna. Enkele (voormalige) vertrouwelingen van Trump zijn opgeroepen om te getuigen maar hebben daar weinig zin in, waaronder politiek strateeg Steve Bannon. Hem is daarom minachtig van het Congres ten laste gelegd. Trumps voormalige stafchef Mark Meadows zette in eerste instantie zijn hakken in het zand, maar heeft inmiddels zijn medewerking toegezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden