Nieuws

Hoofdverdachte aanslagen Parijs betuigt spijt: ‘Ik vraag u mij te vergeven’

De belangrijkste verdachte van de aanslagen in Parijs in november 2015, Salah Abdeslam, heeft in de rechtbank zijn excuses aangeboden aan ‘alle slachtoffers’. De andere aanslagplegers pleegden zelfmoord of werden gedood.

Hans Renier
Salah Abdeslam. Beeld AFP
Salah Abdeslam.Beeld AFP

De spijtbetuiging kwam aan het einde van zijn getuigenverklaring die drie dagen duurde. “Ik wil mijn medeleven betuigen en mijn excuses aanbieden aan alle slachtoffers,” zei de 32-jarige man. “Ik weet dat haat blijvend is. Ik vraag jullie vandaag om mij met mate te haten.” Ook vroeg hij om vergiffenis.

Bij de jihadistische aanvallen op onder meer concertzaal Bataclan en het stadion Stade de France vielen 130 doden en honderden gewonden. Er werd op de slachtoffers geschoten. Ook gingen er bommen af. Abdeslam sloeg als enige overlevende op de vlucht. Hij werd in maart 2016 opgepakt in het Belgische Molenbeek.

Bomgordel

Abdeslam had in Parijs een bomgordel om. Die ging niet af. De man zegt zelf dat hij zich had bedacht, maar volgens een medeverdachte, die wapens en logistieke steun zou hebben geleverd, durfde Abdeslam niet. De andere verdachte meende zich te herinneren dat Abdeslam een dag na de aanslagen vertelde dat zijn bomgordel het niet deed. Abdeslam had eerder toegegeven te hebben gelogen over zijn bomgordel.

“Heeft u spijt dat u niet de ‘moed’ gehad heeft om tot het eind te gaan?” vroeg zijn advocate Olivia Ronen hem. “Ik heb geen spijt: ik heb deze mensen niet gedood en ik ben niet dood,” antwoordde Abdeslam. “Ik denk bij mezelf: als ze zouden weten waaraan ze ontsnapt zijn.”

Hij vroeg ook aan de drie medebeschuldigden, die berecht worden omdat ze hem bij zijn vlucht geholpen hebben na de aanslagen, om hem te vergeven. “Ik wilde ze hier niet in meeslepen,” zei Abdeslam.

Moord en gijzeling

In de rechtbank in Parijs staan in totaal twintig verdachten terecht. Abdeslam is de enige die direct wordt beschuldigd van moord, poging tot moord en gijzeling. Tijdens het proces beantwoorden de verdachten vragen over onder meer de herkomst van de wapens en het plannen van de aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden