Update

Hongkong-activist Joshua Wong gearresteerd, protest geannuleerd

Drie belangrijke gezichten in de strijd voor en democratischer Hongkong zijn gearresteerd. Twee van hen zijn inmiddels vrijgelaten, maar een voor zaterdag gepland protest is geannuleerd. Gevreesd wordt dat het een voorbode is voor zwaardere repressie door de staat.

Tom Kieft
Activist Joshua Wong. Beeld EPA
Activist Joshua Wong.Beeld EPA

Joshua Wong (22), al vijf jaar het gezicht van prodemocratiedemonstraties in Hongkong, was vrijdagochtend onderweg naar de metro toen agenten hem arresteerden. Op de site van zijn politieke beweging staat dat hij ‘hardhandig in een busje werd geduwd’. Agnes Chow (22), die net als Wong aan de basis stond van het studentenprotest in 2014, werd vrijdagochtend thuis van haar bed gelicht.

Donderdag werd het hoofd van een inmiddels verboden separatistische partij Andy Chan volgens persbureau Hong Kong Free Press ook al in de boeien geslagen. Hij was op het vliegveld van Hongkong, onderweg naar Japan.

De arrestatie van Chan is niet bevestigd door de politie. Wel meldde zij dat een 29-jarige man is aangehouden op verdenking van deelname aan rellen. Wong en Chow, wier arrestaties wel door de autoriteiten werden bevestigd, zijn gearresteerd voor het ‘aanmoedigen van anderen voor deelname aan een illegaal protest’ en ‘het willens en wetens deelnemen aan een illegaal protest’. Wong en Chow zijn later op de dag op borgtocht vrijgelaten.

Voor zaterdag stond voor de dertiende opeenvolgende week weer een protest gepland in Hongkong, maar dat werd vrijdag door de organisatie afgeblazen. De politie had het protest verboden; de organisatoren van de demonstratie vingen vanochtend bot toen ze hiertegen in beroep gingen.

Intimidatie

Dat boegbeelden van het protest zijn opgepakt, wordt gezien als een nieuwe fase in de onderdrukking door het gezag. “Het arresteren van bekende leiders in de vooravond van een ‘onwettige’ samenkomst is een manier om anderen te intimideren,” aldus Kenneth Chan, hoogleraar bestuurskunde aan de Hongkong Baptist Universiteit tegen The Guardian.

Wong was in juni na twee maanden celstraf vrijgelaten voor zijn rol in protesten in 2014. Zijn vrijlating gaf een boost aan de demonstraties, die in dezelfde maand steeds grotere vormen begonnen aan te nemen.

Aanvankelijk protesteerden de Hongkongers tegen een inmiddels uitgestelde omstreden uitleveringswet, waarmee China zijn greep op de semiautonome stadstaat zou versterken. De inzet van de steeds gewelddadiger wordende protesten is later verhoogd: de demonstranten eisen het aftreden van de Hongkongse leider Carrie Lam, willen meer democratische vrijheden en minder inmenging van China. Lam is niet bereid aan die eisen te voldoen.

Veel keus heeft ze overigens niet. Anonieme bronnen bevestigden vandaag aan persbureau Reuters het beeld dat Lam optreedt als marionet van China en zeiden dat zij deze zomer wel degelijk een voorstel bij het hogere gezag had gedaan om de belangrijkste eisen van de demonstranten in te willigen, waaronder het volledige intrekken van de uitleveringswet. Peking ging niet akkoord, en beval Lam niet aan andere eisen van de demonstranten te voldoen.

China denkt er niet zijn greep op de belangrijke financiële hub ook maar iets te verslappen. De afgelopen weken dreigde het zelfs meermaals met militair ingrijpen als het de lokale overheid niet lukt de protesten neer te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden