PlusAchtergrond

Hongarije haalt onverwacht toch asielzoekers uit transitzone

Hongarije heeft onverwacht de omstreden transitzones gesloten waar asielzoekers werden vastgehouden. Terwijl hun procedure loopt, zitten ze nu in open centra.

Roos Van Hennekeler
Hongarije houdt asielzoekers niet langer vast in omheinde transitzones.  Beeld AFP
Hongarije houdt asielzoekers niet langer vast in omheinde transitzones.Beeld AFP

Alle 280 asielzoekers die in Hongarije vastzaten in de omstreden transitzones aan de grens met Servië zijn overgeplaatst naar open en semi-open asielcentra. De regering van premier Orbán zag zich daartoe gedwongen door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, nadat een Afghaans echtpaar en een Iraniër die met zijn zoontje al een tijd in de transitzones vastzaten hun zaak bij de hoogste Europese rechter hadden aangekaart.

De rechter in Luxemburg bepaalde dat het vasthouden van mensen in deze centra neerkomt op detentie, en dat mag alleen volgens bepaalde richtlijnen. Zo hebben mensen in detentie recht op juridisch toezicht, en mag de overheid sommige groepen, zoals kinderen, niet zomaar vastzetten. Ook werd bepaald dat de regering mensen maximaal 28 dagen in de transitzones mag vasthouden. Voor alle asielzoekers, onder wie veel kinderen, gold dat ze al langer – sommigen wel driehonderd tot vierhonderd dagen – vastzaten in de Hongaarse transitzones.

Prikkeldraad

De zones bij de Servische grens werden ingericht rond dezelfde tijd dat Hongarije een hek met prikkeldraad optrok langs de zuidelijke grens, in de nasleep van de Europese migratiecrisis in 2015. Toen trokken zo’n 400.000 mensen via de Balkan door Hongarije, op weg naar West-Europa. De regering-Orbán bouwde het hek om een einde te maken aan deze tak van de zogeheten Balkanroute. De twee transitzones bij de dorpjes Röszke en Tompa zouden voortaan de enige manier zijn om het land binnen te komen. Wie er binnenliep, moest er gedurende de gehele asielprocedure blijven. Teruggaan naar Servië was dan geen optie meer.

Hongarije wordt al jaren bekritiseerd vanwege de inhumane omstandigheden in de centra. Zo kwam naar buiten dat mensen in sommige gevallen meerdere dagen achter elkaar geen eten kregen.

Eerder deze week stelde de Hongaarse regering nog dat de uitspraak van de Europese rechter in strijd is met de Hongaarse constitutie, en dat Hongarije zich er niet naar zou schikken. “Maar in de nacht van woensdag op donderdag werden ineens alle 280 asielzoekers overgeplaatst naar open centra,” zegt András Lederer van het Hongaarse Helsinki Comité, de mensenrechtenorganisatie die de asielzoekers vertegenwoordigde in Luxemburg. “De asiel­zoekers zelf werden slechts twintig minuten van tevoren op de hoogte gesteld van hun verhuizing.”

Het lijkt een haastige beslissing. Eerder die dag hadden regeringsleden nog gezegd dat ze niet zouden buigen. Lederer is blij met de ontwikkeling. “Maar wat er afgelopen woensdag precies gebeurd is? Ik heb geen idee.”

De Hongaarse regering kondigde ook aan dat het voortaan alleen mogelijk zal zijn om bij ambassades en consulaten in het buitenland asiel aan te vragen – maar volgens Lederer kan dat niet binnen de huidige wet. “We zijn dus benieuwd hoe de volgende stap eruit zal zien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden