Nieuws

Hongarije blokkeert zesde sanctiepakket, tot woede van andere EU-landen

Ondanks enkele concessies van de kant van de Europese Unie blokkeert Hongarije het EU-embargo tegen Russische olie nu al twee weken. Dit tot groeiende ergernis van de overige lidstaten.

Tom Kieft
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto. Beeld Getty Images
De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.Beeld Getty Images

“Jammer genoeg houdt een lidstaat de Europese Unie gegijzeld,” aldus de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis maandag. Die ene lidstaat waarop hij doelde: Hongarije. Bij een topoverleg maandag liet de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken weten dat Boedapest nog steeds niet akkoord gaat met het zesde sanctiepakket tegen Rusland.

Het is inmiddels alweer 13 dagen geleden dat de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het sanctiepakket tegen Rusland presenteerde als vergelding voor het binnenvallen van Oekraïne. Het belangrijkste onderdeel daarvan: een uitgefaseerd verbod op de import van alle Russische olie voor het eind van het jaar.

Het zou een van de zwaarste maatregelen tegen Rusland zijn tot nu toe, en bovendien dé maatregel die het land het hardst zou kunnen raken in de portemonnee én op het slagveld. Want minder geld in de staatskas via olieopbrengsten betekent voor Rusland minder militaire slagkracht in Oekraïne.

Maar de maatregel heeft ook grote gevolgen hier: het olie-embargo tegen de nummer twee olie-exporteur zal ook in de EU voor hogere olieprijzen zorgen, op een moment dat de inflatie al torenhoog is.

Geen zeehavens

Bovendien moeten de lidstaten als een razende op zoek naar andere leveranciers. EU-breed kwam vorig jaar zo’n 30 procent van alle olie uit Rusland. Voor Hongarije, Tsjechië en Slowakije zou het vinden van alternatieven nog lastiger worden, omdat deze landen geen zeehavens hebben.

Als compromis wil Brussel deze landen tot 2024 de tijd geven om alternatieven te zoeken. Tsjechië en Slowakije zouden daarmee naar verluidt genoegen nemen, maar de Hongaarse president Viktor Órban, die het olie-embargo tegen Rusland vergelijkt met een atoombom en bovendien warme banden onderhoudt met Poetin, houdt zijn poot stijf.

Hongarije zegt vijf jaar de tijd nodig te hebben om Russische olie af te kunnen zweren, en bovendien financiële steun nodig te hebben om een olieraffinaderij bij Boedapest om te bouwen, omdat die nu alleen geschikt is voor de zware Russische olie. De komende dagen wordt verder onderhandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden