Hongaarse pers onder vuur, hoofdredacteur onafhankelijke nieuwssite ontslagen

De hoofdredacteur van de belangrijkste onafhankelijke nieuwssite in Hongarije is ontslagen. Zijn collega’s en mediaorganisaties vrezen dat met het wegsturen van Szabolcs Dull de belangrijkste journalistieke organisatie met kritiek op de regering-Orbán de nek wordt omgedraaid.

Hoofdredacteur van de belangrijkste onafhankelijke nieuwssite in Hongarije, Index, Szabolcs Dull.Beeld REUTERS

Een maand geleden trok Dull nog aan de bel: de hoofdredacteur waarschuwde de lezers van Index.hu dat de onafhankelijkheid van het platform van buitenaf onder druk stond. De site veranderde haar status van ‘onafhankelijk’ naar ‘in gevaar’.

Direct na de bekendmaking van het ontslag hebben negentig journalisten van de nieuwssite een open brief geplaatst waarin zij hun steun voor Dull uitspreken. ‘De reden voor Dulls ontslag is dat hij duidelijk maakte niet te zullen zwichten voor chantage.’

Interne conflicten

Uitgever László Bodolai ontkent tegenover The Guardian dat het ontslag politiek is gemotiveerd. De hoofd­redacteur is volgens hem de laan uitgestuurd omdat hij er niet in slaagde interne conflicten op te lossen en omdat de advertentie-inkomsten daalden. “De politieke onafhankelijkheid is niet in het geding.”

Persvrijheidsorganisaties denken daar anders over. In een land waar de media steeds verder worden ingesnoerd door de regering-Orbán, gold Index.hu als het belangrijkste tegengeluid. Ágnes Urbán van persmonitor Mérték spreekt van een ‘zwarte dag’ voor de Hongaarse persvrijheid.

Begin dit jaar plaatste Reporters Without Borders Hongarije op haar wereldwijde persvrijheidslijst op de 89ste plaats. Daarmee is het na Bulgarije (111) het slechtst scorende land in de Europese Unie.

Het ontslag van de hoofdredacteur komt op een gevoelig moment voor de EU. Orbán en zijn Poolse collega zijn er bij de onderhandelingen over Europese meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds in geslaagd de door hen gehate rechtsstaatstoets flink af te zwakken. Die toets was er bij uitstek op gericht Hongarije en Polen EU-fondsen te kunnen weigeren als zij door zouden gaan met het afbreken van de rechtsstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden