Nieuws

Hoge functionaris: ‘Iran heft moraliteitspolitie op’ − nieuwe protesten aangekondigd

De Iraanse procureur-generaal, Mohammad Jafar Montazeri, zou de afschaffing van de beruchte moraliteitspolitie hebben aangekondigd, meldt het Iraanse persbureau ISNA zondag.

Bob van Huët
Sinds de dood van Mahsa Amini en de hevige protesten die daarop volgden, laat een groeiend aantal vrouwen in Iran hun sluier thuis. Beeld AFP
Sinds de dood van Mahsa Amini en de hevige protesten die daarop volgden, laat een groeiend aantal vrouwen in Iran hun sluier thuis.Beeld AFP

Eerder dit weekeinde had Montazeri al laten weten dat het Iraanse parlement en de rechterlijke macht zich buigen over wetsvoorstellen rond het verplicht dragen van de sluier voor vrouwen. Montazeri beloofde ‘snelle resultaten’, zonder te specificeren in welke richting de omstreden wet eventueel aangepast of versoepeld kan worden. De sluier werd in Iran verplicht in 1983, vier jaar na de islamitische revolutie van 1979, om ‘de cultuur van fatsoen en de hijab te verspreiden.’

Tijdens een bijeenkomst gisteren in de heilige stad Qom hintte de procureur-generaal dat de patrouilles van de gehate zedenpolitie of moraliteitspolitie binnenkort zouden stoppen, aldus het Franse persbureau AFP. “De moraliteitspolitie heeft niets met justitie te maken,” en is opgeheven. Dat zei procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse persbureau ISNA op een religieuze bijeenkomst.

De moraliteitspolitie, bekend als de Gasht-e Ershad (begeleidende patrouilles), werd opgericht onder de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad. De politieagenten die anderen controleren op hun kleding zijn herkenbaar aan groene uniformen (mannen) en vrouwen die zelf de zwarte chador dragen, die het hoofd en bovenlichaam bedekt. Deze eenheid begon haar eerste patrouilles in 2006.

Verzet

Het verzet tegen de religieuze kledingregels is groter dan ooit. In Iran zijn al maandenlang heftige protesten aan de gang sinds de dood van Mahsa Amini. Deze 22-jarige Iraanse stierf op 16 september na haar arrestatie door de ‘zedenpolitie’ wegens het overtreden van de kledingvoorschriften van de Islamitische Republiek, die vrouwen verplichten in het openbaar altijd een sluier te dragen. Amini droeg haar hoofdbedekking niet volgens de voorschriften en werd volgens haar familie gefolterd. In het hele land worden sindsdien protesten geleid door vrouwen die slogans roepen tegen de regering of demonstratief hun hoofddoek afdoen en die verbranden.

“Het parlement en de rechterlijke macht werken aan deze kwestie,” aldus procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri. Waarnemers vragen zich af hoeveel ruimte er is voor hervorming aangezien de ultraconservatieve president Ebrahim Raisi alweer nieuwe kledingbeperkingen heeft opgelegd. Raisi zei zaterdag op televisie dat de republikeinse en islamitische ‘fundamenten’ van Iran in de grondwet zijn verankerd, maar ook dat manieren om de grondwet uit te voeren ‘flexibel kunnen zijn’.

Huis verwoest

Sinds de dood van Mahsa Amini en de hevige protesten die daarop volgden, laat een groeiend aantal vrouwen hun sluier thuis, vooral in het chique noorden van de hoofdstad Teheran.

De Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, werd als een heldin onthaald. Afgelopen zaterdag werd door BBC en CNN gemeld dat haar ouderlijk huis is verwoest. De officiële reden is dat de familie niet de juiste bouwvergunning had, anderen vermoeden een verband met de hoofddoekkwestie.

Nieuwe protesten

Overigens hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaalislamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

In berichten op sociale media wordt aangeraden paramilitaire eenheden op motoren aan te vallen. Die veiligheidstroepen spelen een grote rol bij het neerslaan van demonstraties. De afgelopen weken dumpten betogers olie op wegen en richtten zij barricades op om de eenheden tegen te houden. Duizenden Iraniërs en ongeveer veertig buitenlanders, onder wie een Nederlander, werden de afgelopen maanden al gearresteerd tijdens demonstraties. Mensenrechtenorganisaties schatten dat al ongeveer 470 betogers zijn gedood. Onlangs gaf Iran zelf voor het eerst meer dan driehonderd doden toe, onder wie ook agenten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden