PlusNieuws

Hoewel de groei achterblijft, is Brussel optimistisch over economie Nederland

Na de terugval door de coronacrisis stralen de cijfers van de Europese Commissie weer optimisme uit. De Nederlandse economie groeit wel minder hard dan die van de meeste lidstaten, doordat die in 2020 minder is gekrompen.

Frans Boogaard
De commissie voorziet voor de komende anderhalf jaar in Nederland een toename van het aantal faillissementen en daarmee een oplopende werkloosheid (van 3,8 naar 4,4 procent in 2022). Beeld ANP
De commissie voorziet voor de komende anderhalf jaar in Nederland een toename van het aantal faillissementen en daarmee een oplopende werkloosheid (van 3,8 naar 4,4 procent in 2022).Beeld ANP

Met gemiddeld 4,2 procent groei voor dit jaar en 4,4 procent voor 2022 komen alle lidstaten van de Europese Unie uiterlijk eind volgend jaar weer op pre-crisisniveau. Dat blijkt uit de lentevooruitzichten van de Europese Commissie. Die vooruitzichten zijn ‘de eerste sinds het uitbreken van de pandemie waarin optimisme weer overheerst’, aldus EU-commissaris Paolo Gentiloni van Economische Zaken. Wel zijn er ook nog steeds veel onzekerheden, zo waarschuwt hij.

Nederland zit met groeiprognoses van 2,3 en 3,6 procent bij het handjevol lidstaten met de laagste groei in Europa. Dat moet je echter in zijn context zien, zegt de commissie in een reactie op vragen van deze krant. “In 2020 had de Nederlandse economie te kampen met een beperktere krimp vergeleken met andere lidstaten, als gevolg van de structuur van de economie en van de hoge mate van digitalisering. Dit leidt tot een lager verwacht herstel in 2021.”

Daar komt bij, aldus een woordvoerder, dat de eerste maanden van dit jaar tekenen van verdere krimp vertonen als gevolg van coronabeperkingen. Die zwakke start van het jaar drukt de groei over heel 2021, maar vanaf de zomer treedt stevig herstel in. Particuliere bestedingen dragen daaraan fors bij, maar dat doet ook de heropleving van wat de commissie omschrijft als ‘contactintensieve dienstensectoren’, zoals de horeca.

Ook de export, waarvan Nederland het traditioneel voor een belangrijk deel moet hebben, ziet er niet slecht uit. De meer dan eerder verwachte handel met de VS moet deels de teruglopende handel met het VK compenseren. Wel voorziet de commissie voor de komende anderhalf jaar een toename van het aantal faillissementen en daarmee een oplopende werkloosheid (van 3,8 naar 4,4 procent in 2022).

Al met al is de Europese Commissie optimistischer dan in haar vorige prognoses, van afgelopen februari. Belangrijkste redenen daarvoor zijn de op tempo komende vaccinatiecampagnes, het beetje bij beetje verdwijnen van de beperkende maatregelen in zowat alle lidstaten en het herstelplan van 750 miljard euro. Daarvan komt naar schatting de komende anderhalf jaar al zo’n 140 miljard beschikbaar.

Risico’s

Risico’s zijn een mogelijke terugkeer van de pandemie met nieuwe varianten, een mogelijk tegenvallende groei van privé-uitgaven en het te vroeg aflopen van steunplannen, waarvoor Nederlandse en Europese werkgevers en werknemers al hebben gewaarschuwd. “Dat zou het nog prille herstel ernstig kunnen schaden,” aldus Gentiloni.

Om dat gevaar af te wenden zijn de publieke investeringen groter dan ze de afgelopen tien jaar waren. Dat leidt tot forse tekorten en overheidsschulden. De gemiddelde schuldratio ‘piekt’ dit jaar op 94 procent, om volgend jaar weer licht te dalen (naar 93 procent). Dat is ver boven de officiële schuldnorm van 60 procent in normale tijden.

In de eurozone ligt de schuld beide jaren zelfs licht boven de 100 procent. Nederland is – met een voorziene piek van 58 procent in 2021 en daarna al weer dalend – als altijd hierbij een witte raaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden