Achtergrond

Hoeveel gevaar loopt Trump nu hij in het ziekenhuis is opgenomen met corona?

Het wassen beeld van de Amerikaanse president Donald Trump is bij Madame Tussauds ook 'in quarantaine' geplaatst.  Beeld ANP
Het wassen beeld van de Amerikaanse president Donald Trump is bij Madame Tussauds ook 'in quarantaine' geplaatst.Beeld ANP

De Amerikaanse president Donald Trump is uit voorzorg naar een ziekenhuis overgebracht, hij wordt behandeld met een experimentele therapie. Hoewel Trumps’ klachten vooralsnog ‘mild’ zijn, heeft hij op papier een relatief hoge kans op een zware variant van Covid-19.

David Bremmer

Trump is niet de eerste wereldleider die ten prooi is gevallen aan het virus. Eerder testen onder meer de Engelse premier Boris Johnson en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro al positief op Covid-19. Bolsonaro (65) kwam er na twee weken zonder al te zware klachten weer vanaf, maar de 56-jarige Johnson belandde op de intensive care en kroop door het oog van de naald. “Toen ik naar de ic moest, was mijn gewicht veel te hoog, ik was te dik”, zei Johnson achteraf. “De doktoren hebben mijn leven gered.”

Op papier valt president Trump in meer risicogroepen dan Johnson: de president vierde in juni zijn vierenzeventigste verjaardag en is beduidend ouder. Volgens het RIVM hebben mensen ouder dan zeventig jaar ‘een verhoogd risico op ernstig beloop van Covid-19'. De helft van de coronapatiënten die hier in het ziekenhuis werd opgenomen, is ouder dan 69 jaar. “Van de overledenen (die getest zijn) is driekwart ouder dan 76 jaar.” In de VS is tachtig procent van de overleden coronapatiënten ouder dan 65 jaar.

Obesitas

Wat Trump met Johnson deelt: hij is te zwaar, véél te zwaar zelfs. Bij zijn laatste gezondheidstest afgelopen april tikte de president bijna 111 kilogram aan op de weegschaal. Gecombineerd met zijn lengte (ruim 1,90 meter) kent de Amerikaanse president een Body Mass Index van 30,5. Een BMI tot 25 is normaal, tussen de 25 en 30 betekent overgewicht, nog hoger is obesitas. “Mensen met zeer ernstig overgewicht lopen ook een groter risico op een ernstig beloop van Covid-19", meldt het RIVM onder het kopje ‘Risicogroepen en Covid-19'.

Behalve zwaar en oud valt Trump in nóg een risico-categorie: zijn vaten zijn bepaald niet in topconditie. Uit een ziekenhuisscan bleek een zogenaamde calciumscore van 133, onthulde presidentiële arts Ronny Jackson in 2018. Elke waarde boven de 100 betekent dat er plaques aanwezig zijn: vernauwingen van de vaten. In 2009 bedroeg Trump’s calciumscore slechts 33. In 2013 was die waarde opgelopen tot 98. Momenteel slikt Trump cholesterolverlagers om de schade niet verder op te laten lopen.

Mannen vaker slachtoffer

Naast oud, obees en vaatproblemen kent Trump tenslotte het nadeel dat hij van het mannelijk geslacht is. Bijna tweederde van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belanden zijn man. Diezelfde verhouding is waarneembaar bij het aantal sterfgevallen.

Het verschil wordt veroorzaakt doordat mannen een ongezondere leefstijl kennen en meer risico’s nemen, legt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc uit. Mannen roken en drinken bijvoorbeeld meer, vaak eten ze slechter. Sigaretten en drank tasten het hart en de bloedvaten aan, waardoor het lichaam de gevolgen van een besmetting met het coronavirus minder goed kan opvangen.

Het roken en drinken kan in Trumps geval echter weer doorgestreept worden. Mede doordat zijn broer een alcoholprobleem kende en daaraan overleed, drinkt Trump geen druppel. Ook heeft hij nooit gerookt. “De president blijft van de significante lange termijn hart- en gezondheidsvoordelen profiteren die voortvloeien uit een levenslange onthouding van tabak en alcohol”, schreef zijn arts Ronny Jackson in 2018 bij het vrijgeven van Trumps medische onderzoek.

Geen garanties

De komende tijd zal blijken hoe zwaar Trump het voor de kiezen krijgt. Volgens persbureau AFP ondergaat hij een experimentele behandeling met synthetische antilichamen.

Garanties zijn er niet, bij Boris Johnson ging het ook pas enige tijd na zijn Covid-19 besmetting goed mis. Dan nog: een serie verhoogde risicofactoren betekent uiteraard niet dat Donald Trump een zware coronavariant zal doormaken. Er zijn legio senioren ouder dan Trump die corona zonder noemenswaardige problemen de baas werden.

Tot nu toe is Trump ondanks de nodige risicofactoren gespaard gebleven van grote gezondheidsproblemen. Ook zijn laatste gezondheidscheck van april dit jaar bracht geen bijzondere risico’s aan het licht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden