Lijstje

Hoe streng zijn de lockdowns in verschillende Europese landen?

De coronabesmettingen lopen in veel landen in Europa weer op. Meerdere landen gaan voor de tweede keer op slot, maar kiezen nu voor een minder strenge lockdown dan in het voorjaar. Een overzicht.

Het Parool
Frankrijk is sinds vrijdag 30 oktober opnieuw in lockdown. Beeld Getty Images
Frankrijk is sinds vrijdag 30 oktober opnieuw in lockdown.Beeld Getty Images

Portugal

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft vrijdag in een televisietoespraak de noodtoestand uitgeroepen. Die gaat maandag in en geldt voor minstens twee weken in 121 van de 308 gemeenten.

Deze noodtoestand zal “zeer beperkt en grotendeels preventief” zijn, aldus de president. De noodtoestand moet vooral de regering de ruimte geven om efficiënter coronamaatregelen te kunnen nemen. De Portugezen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en waar mogelijk is thuiswerken verplicht. In tegenstelling tot het voorjaar mogen scholen, winkels en restaurants deze keer openblijven.

Frankrijk

Frankrijk is sinds vrijdag 30 oktober opnieuw in lockdown, ditmaal tot zeker 1 december. Het huis verlaten mag alleen met een geldige reden, zoals een doktersbezoek of boodschappen doen. Daarnaast mogen de Fransen een uurtje per dag buitenshuis sporten.

De horeca is dicht, net als de universiteiten. Basisscholen en middelbare scholen zijn nog wel open, anders dan tijdens de eerste lockdown. Kinderen vanaf zes jaar moeten wel met een mondkapje op naar school. Wat ook mag, anders dan tijdens de eerste lockdown, is verpleeghuizen bezoeken. Ook parken, bossen en stranden blijven dit keer open.

In Duitsland wordt gesproken van een ‘lockdown light’. Beeld AFP
In Duitsland wordt gesproken van een ‘lockdown light’.Beeld AFP

Duitsland

In Duitsland wordt gesproken van een ‘lockdown light’. Vanaf maandag 2 november zijn alle toeristische activiteiten daar verboden en zijn slechts zakenreizen toegestaan. Maar ook zakenreizigers komen niet zomaar binnen: dat kan alleen met een recente negatieve coronatest. In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, die beiden grenzen aan Nederland, is er wel nog bepaald grensverkeer toegestaan. Bewoners mogen bijvoorbeeld de grens over om boodschappen te doen of om te tanken.

Ook in Duitsland is de horeca volledig dicht. Inwoners mogen hun huis nog wel verlaten, maar moeten hun contacten tot een minimum beperken. Reizen tussen de deelstaten is niet mogelijk. Wat er dan zo ‘light’ aan deze lockdown is? In tegenstelling tot dit voorjaar blijven winkels, scholen en crèches open.

Een lockdown zoals eerder dit jaar kan Italië zich economisch niet veroorloven.  Beeld EPA
Een lockdown zoals eerder dit jaar kan Italië zich economisch niet veroorloven.Beeld EPA

Italië

Ook in Italië laait het virus opnieuw op. En ook daar wordt tot nu toe minder streng ingegrepen dan bij de eerste golf. De horeca hoeft deze keer niet helemaal te sluiten maar mag tot 18.00 uur openblijven. Scholen en musea blijven open, maar theaters en concertzalen gaan voorlopig wel dicht. Een lockdown zoals eerder dit jaar kan Italië zich economisch niet veroorloven, zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte eind oktober tijdens een persconferentie.

Vanaf maandag heeft België zich ook weer te houden aan nieuwe lockdownmaatregelen. Beeld BELGA
Vanaf maandag heeft België zich ook weer te houden aan nieuwe lockdownmaatregelen.Beeld BELGA

België

Vanaf maandag 2 november heeft België zich ook weer te houden aan nieuwe lockdownmaatregelen. De oproep is thuis te blijven, maar voor boodschappen of medische zaken mogen Belgen wel de deur uit. Niet-essentiële winkels sluiten, de horeca moest twee weken geleden al dicht en blijft dicht.

Thuis mag maximaal één gast worden ontvangen worden. Voor alleenstaanden wordt een uitzondering gemaakt: zij krijgen een extra ‘knuffelcontact’. De scholen blijven zeker tot 15 november dicht. Andere maatregelen blijven zeker zes weken van kracht.

Tijdens de eerste golf mochten Belgen zich niet onnodig verplaatsen, bovenop de genoemde restricties. Deze maatregel is deze keer niet aan de orde.

De landen in het Verenigd Koninkrijk bepalen nu hun eigen beleid.  Beeld REUTERS
De landen in het Verenigd Koninkrijk bepalen nu hun eigen beleid.Beeld REUTERS

Verenigd Koninkrijk

In tegenstelling tot in het voorjaar bepalen de landen in het Verenigd Koninkrijk nu hun eigen beleid. Dit heeft tot gevolg dat Wales en Noord-Ierland nu volledig in lockdown zijn. Schotland en Engeland hanteren een soortgelijke routekaart zoals wij die hebben, met respectievelijk vijf en drie niveaus. In het noorden van Engeland zijn de besmettingen zodanig opgelopen dat de zwaarste maatregelen van kracht zijn: pubs, winkels, bedrijven en sportscholen zijn dicht. Vanaf donderdag moet Londen hier ook aan geloven.

Een protest in Madrid, Spanje.  Beeld EPA
Een protest in Madrid, Spanje.Beeld EPA

Spanje

In Spanje is de noodtoestand - opnieuw - van kracht. Een landelijke avondklok verplicht de Spanjaarden binnen te blijven tussen 23.00 en 06.00 uur, met kleine variaties tussen de deelstaten van het land. De overige maatregelen worden ook regionaal bepaald. Zo is de regio Madrid in een minder strenge lockdown dan bijvoorbeeld Catelonië.

De maatregelen blijven mogelijk een stuk langer van kracht dan de vorige keer: de Spaanse regering wil de noodtoestand verlengen tot mei volgend jaar. Het plan moet nog worden goedgekeurd door het parlement.

Een zonnende vrouw in Griekenland, waar nieuwe maatregelen zijn aangekondigd.  Beeld AFP
Een zonnende vrouw in Griekenland, waar nieuwe maatregelen zijn aangekondigd.Beeld AFP

Griekenland

De Griekse overheid maakte zaterdag 31 oktober bekend nieuwe maatregelen te nemen om het virus in te dammen. Een avondklok van middernacht tot 05.00 uur in de ochtend gaat landelijk van kracht. In het noorden van het land en in de regio Attika moet de horeca sluiten, evenals bijvoorbeeld bioscopen en sportscholen. Dat betekent dat ook hoofdstad Athene een gedeeltelijke lockdown voor haar kiezen krijgt.

Ook in Griekenland zijn de maatregelen minder streng dan de vorige lockdown. Net als bijvoorbeeld in België wordt het reisverkeer niet aan banden gelegd. Bovendien mogen scholen, kapsalons, hotels en bedrijven openblijven.

Zweden kiest ook deze golf voor lichtere maatregelen.  Beeld EPA
Zweden kiest ook deze golf voor lichtere maatregelen.Beeld EPA

Zweden

Zweden blijft ook deze golf het buitenbeentje van Europa. Het Scandinavische land kiest sinds het begin van de coronacrisis voor een soepelere aanpak. De horeca blijft geopend, evenals de winkels. Ook is er geen mondkapjesplicht. Wel moeten nachtclubs met meer dan 50 personen per 1 november sluiten. Er geldt een maximum aantal van 300 mensen bij bijeenkomsten en moet men daarbij verplicht een meter afstand houden.

Ook werkt Zweden met lokale aanscherpingen. Bijvoorbeeld in de stad Uppsala, waar iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden